20/7/2022 17:46
Online Counter

Реаговање на емисију ТВ Вијести “Рефлектор” од 12. јула 2022. године

Дана 12. јула 2022. године у емисији “Рефлектор” на ТВ Вијести, на тему “Ко је одговоран за стање у жељезничким предузећима”, пробрани гости су нас готово убиједили да имамо једну од бољих жељезница у Европи. Гледаоци који нијесу из Црне Горе, послије завршене емисије, закључили су да се ради о жељезници Аустрије или Швајцарске, јер су се гости толико “исчојекали” и исхвалили да су се жељезничари Црне Горе уплашили да нам менаџмент не преузме нека конкурентска компанија.

Директорица Директората Драгана Лукшић изјави да је задовољна, али да може боље. Задовољна са стањем на жељезници на којој међународни брзи воз на релацији од Бијелог Поља до Бара (186 км) вози путнике пет сати?!? Помиња неке косине, кривине, састанке и закључи да је 50% пруге у Црној Гори ремонтовано. У мају 2018. године, такође у емисији Рефлектор на истој телевизији, тадашњи директор Директората Милан Банковић је исто изјавио, без помињања састанака, са много више прецизности и убједљивости. Сад се поставља питање - који дио пруге је ремонтован за вријеме господина Банковића, а који за вријеме госпође Лукшић? Госпођа Лукшић није поменула ко је крив за милионске штете на локомотивама 661-315 и 461-036, као ни то гдје је мотор од електричне локомотиве који је нестао док је она била руководилац вуче возова у Сектору за међународни превоз. Није одговорила на питање школовања машиновођа, иако је за то најпозванија.  Како се могло десити да машиновођа који положи за вожњу дизел локомотива само за потребе манерве добије лиценцу за вожњу дизел локомотива на отвореној прузи. Како се могло десити да машиновође које нијесу полагале за одређену серију добију Увјерење за самостално управљање одређеним возовима и да исто лице које им је издало Увјерење послије мјесец дана исто поништи, а као награду добије директорско мјесто. А онда се све ово завије у “обланду” и покуша приписати неком факултету у Доњим Лугама… Како се могло десити да се у Јединици за превоз путника Бар запосле радници-саобраћајно транспортни отпремници, заврше рад под надзором, положе стручни испит, а немају приложено љекарско увјерење сходно Закону и Правилнику 646?

Други учесник у емисији, директор Сектора за међународни превоз Миленко Цебаловић је превазишао самог себе. Једино што је сто посто тачно, а везано за њега и његову причу у емисији, јесте да се зове Миленко Цебаловић и да је директор поменутиг сектора. Изјава да  од доласка новог менаџмента ЖПЦГ до данас није било запошљавања и да су запослена само три радника је неистина. Нови менаџмент је запослио његовог сина, затим кћерку директора Сектора за локални превоз (и један и други као директори одрађују приправнички за VII степен школске спреме), и најмање још 40 радника. Кад је нови менаџмент преузео управљање предузећем укупан број радника је био 368. У међувремнеу је око 30 радника пошло у пензију, а данас их 386. Новим Првилником о систематизацији и организацији је планирано 408!?! Толико о њиховој рационализацији и истини. Наглашавамо да је претходни менаџмент био припремио Нацрт Правилника о систематизацији и организацији са укупним бројем запослених од 320 и то за 28 локалних возова и три пара међународних возова. Нови менаџмент је Анексом промијенио Правилник о организацији и систематизацији радних мјеста за руководиоца Унутрашње контроле, а све у циљу намјештања сину господина Цебаловића.  О истом је као неправилност став заузела “чувена Комисија” на чијем је челу био господин Милисав Драгојевић.

Једна од тема је била и  хигијена у возовима. У Сектору за међународни саобраћај у Бару постоји Служба његе кола у којој је по систематизацији било запослено 19 извршилаца. У времену које је иза нас кад је у сезони било поред локалних возова и три пара међународних возова и није било примједби на хигијену. Доласком у Бару на мјесту шефа Јединице за превоз путника господина Цебаловића, Служба његе кола је потпуно десеткована. Цебаловић је преузео из Његе кола најмање пет извршилаца уз сагласност директорице сектора и распоредио у Јединицу за превоз путника без икакве потребе, а није нашао адекватну замјену за преузете раднике. У исто вријеме је радницима у Јединицу за превоз путника дописивао сате јер их је било вишак, измишљањем неког новог радног мјеста ”РУЈ”. Кад је постало јасно да су поједини вагони извор заразе због прљавштине, Цебаловић ангажује кондуктере и пратиоце кола на чишћењу истих и плаћа им дневнице преко налога (18 еура). Велики број кола за спавање су у таквом стању да данима саобраћају на релацији Бар-Београд-Бар без капи воде у мокрим чворовима, јер су исти неисправни. Нијесу тачни ни подаци о успјеху у пословању, као ни то да је ова година боља од 2019. кад је у питању број превезених путника. У првих шест мјесеци 2019. године у међународном саобраћају је превезено 60967 путника, а за исти период 2022. године 47356 (разлика је 13611). И на крају, истина о пореском дугу. Дана 18. 03. 2021. год (вријеме кад је дошло до промјене менаџмента), порески дуг је износио 5,598,544 е, а данас је седам милиона, што износи разлику од 1,401,456 е. Нека читаоци сами закључе тачност изјаве г. Цебаловића.

Милисав Драгојевић, кад је жељезница у питању је потрошена прича. Био је шеф Јединице за вучу возова у Подгорици, када су се десиле двије тешке несреће са смртним последицама (2005. и 2006.), узео отпремнину и напустио фирму. Затим се вратио у фирму на мјесто помоћника Извршног директора за вучу возова са V степеном стручне квалификације. Кад се утврдило да не испуњава услове одмах је смијењен. У знак револта, дохватио се пиштаљке (иначе је био фудбалски судија),и почео да звижди. Кад се уморио или изгубио звиждаљку успио да се дочепа Комисије за утврђивање неправилности на жељезници и постао стручњак за све и свашта. Чак умислио да он треба да нострификује дипломе људима који су завршили факултете (коментарише, селективно по националној основи, дипломе са факултета у Доњим Лугама).

Господин Мирослав Брајовић је побркао менаџерске функције па је понекад предсједник Одбора, понекад Извршни директор, затим адвокат Инфраструктуре, а најчешће политичар. Вјероватно је умислио да се налази за говорницом у Градској општини Голубовци, гдје је дуго година био одборник и држи политичке говоре (косовско-ресавским језиком). Није тачно да није било примања у фирми гдје је он на челу стратешког менаџмента, али о томе другом приликом. Рећи да, захваљујући њему, фирма иде ка “позитиви” је смијешно. Монтекарго је док се није умијешала политика била једна од најпрофитабилнијих компанија у Црној Гори. Он је много обећао, а Нова Година ће брзо, па да видимо да ли ће остватири зараду од 12 милиона.

Очекујемо да министар Ибрахимовић хитно сазове састанак на којем би му изнијели наше доказе о пропустима у свим предузећима и због којих тражимо смјену сва четири менаџмента.

НВО “Возом кроз Црну Гору”

Информативна служба

Подгорица, 20. јул 2022. године

Број прегледа:
hit counters free

Новости