19/10/2019 14:02
Online Counter

Председник Владе Русије Дмитриј Медведев стигао је у једнодневну посету Србији поводом 75 година од ослобођења Београда 1944. у Другом светском рату. Домаћин му је председник Србије Александар Вучић.

Медведева је у 12.00 часова на аеродрому „Никола Тесла” дочекала премијерка Ана Брнабић.

Очекује се да ће руски премијер у разговорима са српским председником Александром Вучићем и премијерком Аном Брнабић потврдити снажно историјско пријатељство два народа, али и дати подршку Србији по питању косовског проблема.

Пред данашњи долазак Медведев је упутио јасну поруку да његова земља не мења став о Косову и Метохији и истакао неопходност поштовања суверенитета и територијалног интегритета Србије, а да идеју о могућем стварању „велике Албаније” сматра веома опасном.

Медведев долази у Београд у околностима када се очекује наставак дијалога Београда и Приштине, појачавају притисци на Србију, а америчка дипломатија убрзава доношење коначног решења, па се очекује да ће о свему томе бити речи у разговору са председником Александром Вучићем.

Вучић ће Медведеву бити домаћин, најпре, на Војном аеродрому „Пуковник-пилот Миленко Павловић” у Батајници, где ће присуствовати приказу способности Војске Србије поводом Дана ослобођења Београда „Слобода 2019”.

Поподне ће у Палати Србија српски председник и руски премијер разговарати „тет-а-тет”, и том приликом вероватно разменити ставове о најактуелнијм питањима међусобне сарадње у којој значајно место имају и отворена политичка питања у региону, али и економија, градња Турског тока гасовода, најављено потписивање трговинског споразума између Србије и Евроазијске уније, војно техничка сарадња.

После разговора у четири ока и церемоније размене потписаних билатералних договора, најављено је да ће се Вучић и Медведев обратити јавности.

Руски премијер биће гост и посебне седнице Парламента на којој ће се обратити посланицима, а од 20 сати са својим домаћином председником Вучићем присуствоваће у Сава центру свечаној академији поводом 75. годишњице ослобођења Београда у Другом светском рату.

Током дана, после разговора у Палати федерације, Брнабић и Медведев ће положити венце на Спомен-гробљу Ослободиоцима Београда и на Споменик црвеноармејцу, а током дана у Београду је предвиђен низ догађаја везаних за ослобођење Београда у коме су заједнички учествовали борци две земље.

Посета руског премијера уприличена на овај дана, како је рекао сам Медведев пред долазак, је порука да је важно да Србија и Русија које су много настрадале од фашизма, задрже исте оцене онога што се догодило пре 75 година и да се супротставе покушајима ревизије историје који долазе у последње време од неких западних земаља, преноси Танјуг.

Број прегледа:

Новости