19/10/2019 21:48
Online Counter

Нема много земаља у свету које Русија може сматрати својим пријатељем, као што је то Србија, рекао је вечерас руски премијер Дмитриј Медведев у Београду и додао да су прави пријатељи они са којима Руси деле и поштују заједничку историју.

Медведев је на заједничкој конференцији за медије са председником Србије изразио задовољство што присуствује обележавању 75. годишњици ослобођења Београда у Другом светском рату и што, како каже, данашњи дан проводи међу пријатељима, преноси Танјуг.

„Нема много земаља за које ми можемо да кажемо да су то наши пријатељи. За нас су пријатељи они који са нама заједно цене историју”, рекао је Медведев и додао да данас славимо победу у Другом светском рату не држава, већ народа који су дали своје животе у борби против фашизма.

„Не идеализујемо државе које су победиле у Другом светском рату, већ народе, јер су народи истинити творци историје. Овде су победили фашизам и ослободили Европу од концентрационих логора, од казни, убијања, ропства...”, нагласио је Медведев.

Каже да иако је тај догађај временски све даље од нас, то је више вредан помињања, чувања од заборава и покушаја ревизије историје.

„На нас пада све већа одговорност да ту историју памтимо. Историја не сме да буде предмет трговине”, истакао је Медведев и додао да је важно да млади разумеју колико је вредно оно што су наши преци урадили за мир.

Поновио је да државе морају да имају прагматичне односе са другим земљама и додао да само такви односи могу имати будућност.

Он је подсетио да у Србији раде велике руске компаније које доприносе српском буџету, попут НИС-а, али, каже, и оне мање чији допринос не треба потценити.

Каже да ће две земље наставити да развијају зеједничке енергетске пројекте, међу којима је и Турски ток, а који ће Србији, наводи, отворити много радних места и улити још прихода у буџет.

Медведев наводи да се данас потписана документа односе и на развој инфраструктуре, нарочито, каже, железничке, која је „жила куцавица” економске сарадње.

„Сведоци смо великих и озбиљних докумената који су данас потписани у сфери железнице, технологије, науке, изградња института за истраживање у медицинске сврхе, свега онога што нас води у будућност. Потписивањем овакивих споразума потврдујемо да имамо поверење једни у друге”, указао је Медведев.

Оцењује да је највиши ниво сарадње остварен у области пољопривреде и каже да је од увођења санкција Русији од Европске уније, али и које Русија увела њима, Србија највише профитирала.

Поновио је и да ће Србији бити враћена 166. страна Мирослављевог јеванђеља, додао да Русија схвата да је то „светиња за Србе” и казао да ће и наша земља њима вратити слике руског уметника Николаја Рериха који за Русе има велику вредност.

„Ми смо се договорили о тако осетљивим стварима, а то су пријатељски кораци”, закључио је Медведев.

У част 75. годишњице ослобођења Београда у Другом светском рату, у присуству председника Србије Александра Вучића и премијера Русије Дмитрија Медведева вечерас су испаљени почасни плотуни, уз велики ватромет.

Након обраћања медијима, Вучић и Медведев су са терасе централног салона Палате Србија испратили спектакуларан ватромет који је трајао неколико минута, уз плотуне испаљене са дунавске стране Палате, преноси Танјуг.

Руски премијер борави данас у званичној посети Србији, управо поводом обележавања важне годишњице, дана ослобођења српске престонице, у којем су се заједно борили совјетски и српски војници.

Годишњица ће, између осталог, бити обележена и вечерашњом свечаном академијом, у присуству двојице лидера.

Број прегледа:

Новости