31/7/2019 21:54
Online Counter

Проблем бирачког списка, препуцавање и међусобне оптужбе, али и уздржаност највиших страначких функционера обележили су састанак представника власти и опозиције на Факултету политичких наука у Београду, чији је циљ био покушај дијалога о изборним условима.

Ово је, заправо, први пут после неколико месеци, да су представници власти и опозиције сели за сто, па макар и онај на ФПН-у, да разговарају о било чему и могло би се рећи да је то највеће достигнуће овог сусрета. Других конкретних резултат није било, али јесте на тренутке било типичне скупштинске - вашарске атмосфере.

"Блиц" је разговарао са неколико учесника овог састанка и заједничка оцена је да је ово важан корак, али да су било какви конкретни резултати изостали. Званично, о састанку нико од учесника није говорио.

Kако "Блиц" сазнаје, састанак није донео план о некаквим будућим потезима. Међутим, оно што се може истаћи као добро, јесте да се уопште разговарало.

Према незваничним информацијама, скуп је протекао мање-више коректно, али не и потпуно без трзавица, а окупљенима су се на самом почетку обратили високи функционер СНС и министар полиције Небојша Стефановић и Драган Ђилас, лидер Странке слободе и правде, који је говорио у име опозиције.

Према незваничним информацијама, главне теме о којима се разговарало биле су медији и бирачки списак, на чијем довођењу у ред месецима уназад инсистира опозиција. Према њиховим тврдњама, бирачки спискови нису ажурирани годинама уназад, у којима има и покојника, али и оних који су се иселили из земље, до оних који из неког разлога немају право гласа иако би по свим критеријумима требало да га имају.

Такође, незванично сазнајемо да су се "на тапету" нашли медији, односно критике на рачун власти када су они у питању. Представници опозиције су говорили о медијској тортури, око чега су се, незванично, бурније полемисали Мирослав Алексић из Народне странке, Драган Ђилас, посланик СНС Владимир Ђукановић и чланица Председништва СНС Владанка Маловић.

Састанку су присуствовали и представници националних мањина који су такође имали дуг списак захтева, јер је део састанка био посвећен управо њима, односно њиховом положају и деловању у Србији.

Скуп се међутим завршио без конкретних решења. Извор "Блица" са састанка каже да се све у једном тренутку претворило у бесциљну расправу попут оних у Скупштини Србије, са међусобним "нападима".

Извор "Блица" наводи и да су Драган Ђилас и Небојша Стефановић овом приликом готово па пристојно разговарали, када су разговарали.

У јавности је одјекнула информација о одржавању овог састанка, који је дошао малтене "из ведра неба", и који нигде није најављен, ни у медијима, још мање на ФПН. Учесници су позивани путем и-мејла, и без намере да јавност сазна за њега.

Скуп је организовала Фондација за отворено друштво у сарадњи са овим факултетом, а циљ "виђења" био је разговор о изборним условима.

Према речима директора Фондације Милана Антонијевића, састанак је био конструктиван.

- Овде нема ништа спорно и веома је добро да се дијалог на овај начин отвара у Србији, са релевантним актерима - навео је он.

На питање откуд овакав састанак одједном, Антонијевић је рекао да се и ФПН и организације цивилног друштва баве проучавањем изборног система што је, истиче, довољан легитимитет да се на овакав начин организује отворен разговор о свим темема, важним за изборе. Он је захтев да разговор прође без медија образложио жељом организатора да се у атмосфери без новинара отворено говори.

- Мислим да смо успели, нисте чули ништа кроз затворена врата, тако да је то довољан показатељ да је био конструктиван састанак - рекао је Антонијевић.

Поред представника власти и опзиције на састанак су били позвани и професори ФПН-а који се баве питањем избора и изборних система, као и представници цивилног сектора.

Број прегледа:

Новости