9/6/2021 13:11
Online Counter

Портал Српско уједињење, као што смо недавно и обећали, наредних дана ће донијети ексклузивну причу, у наставцима, о начину на који је, иза кулиса, недавно биран митрополит црногорско – приморски. Поготово о томе како су политички притисци надјачали неке суштинске елементе мисије Светог архијерејског сабора Српске православне цркве.

Један од главних протагониста притиска на Српску православну цркву и политичких дилова са појединим епископима СПЦ је Андрија Мандић, главни потрчко београдских власти у Црној Гори. Он је и аутор интерног списка ''неподобних кадрова'' у Митрополији. Управо је тај списак кружио Сабором и био камен спотицања приликом лобирања за избор новог митрополита црногорско – приморског.

Андрија Мандић дио је групе – тројице главних оперативаца и продужених руку Александра Вучића у циљу избора дисциплиноваг митрополита који ће гарантовати стварање услова за рушење Владе Здравка Кривокапића, ћутање приликом решавања питања Косова и Метохије и промјене Устава Србије и помоћ у процесу реконструкције Владе Црне Горе која ће омогућити да Демократски фронт преузме оне ресоре који интересују Александра Вучића. Прије свих министарства која ће се бавити електроенергетским системом, луком Бар, Жељезницом, макар дијелом безбједоносног сектора, итд.

Тадашњи епископ будимљанско – никшићки у почетку је одбијао кандидатуру за митрополита или је показивао равнодушност, након што је доживио фијаско приликом избора патријарха Српске православне цркве. Онога тренутка када је као персонално решење за избор митрополита и формално постао дио пакета на коме је инсистирао премијер Црне Горе, Мићовић је подржао изборне листе, предвођене Демократама, чији су конституенти постале и политичке групе грађана које су у Никшићу и Херцег Новом подржале Здравка Кривокапића.

За то вријеме, сваки одлазак у Београд и паузу од уносних послова кречења Београда на води и још неколико приватних бизнис пројеката, Андрија Мандић је користио да се директно умијеша у процес избора владике на Цетињу, са крајњим циљем да будући митрополит буде на дистанци од премијера Кривокапића, али и да почисти струју унутар цркве у Црној Гори која је спремна да пружи отпор Демократском фронту или, најблаже речено, није спремна да служи Мандићу и Небојши Медојевићу.

Према сазнањима портала Српско уједињење, након што је актуелни митрополит црногорско – приморски Јоаникије Мићовић, тада кандидат за митрополита, увидио да Мандићева моћ проистиче из спремности да изврши сваки налог Александра Вучића, одлучио се за резервни план. Владика Мићовић је израчунао да је Мандић највјероватније уцијењен од стране појединих структура у Београду, које га држе у ''процјепу'' још из времена активирања афере ''Државни удар''. Такав Мандић је сигуран ''фикс'' власти у Београду, утицајан одашиљач Вучићеве воље.

Тако је дошло до директних и индиректних преговора у Београду.

Наиме, Мићовић је замало остао закинут за ''утјешну'' позицију митрополита унутар Српске православне цркве када већ није изабран за патријарха. Томе је жестоко допринио Мандићев захтјев да се избор митрополита одложи док Демократски фронт не уцијени премијера Здравка Кривокапића што темељнијом реконструкцијом Владе и потписивањем Темељног уговора са СПЦ. План је био да се изврши радикална реконструкција Владе или да се извршна власт обори уз помоћ техничког дила са Демократском партијом социјалиста, о чему је портал Српско уједињење јуче писао.

Када је Кривокапић навучен на ''танак лед'' и када је његов долазак у Београд уговорен, односно био извјестан, Мандић је Николи Селаковићу, човјеку од највећег повјерења Александра Вучића, саопштио да је обавио разговор са епископом Мићовићем, те да је сигуран да ће сви кадрови из Митрополије, које је званични Београд означио ''за одстријел'' бити ''почишћени'' након избора Јоаникија Мићовића за митрополита.  Селаковић је, иначе, Вучићев човјек од повјерења и специјалног задатка за односе са Српском православном црквом.

Андрија Мандић ће и данас у Београду имати консултације са екипом која ради на елиминацији актуелног ректора цетињске Богословије са те позиције, јер од избора Јоаникија Мићовића за митрополита ствари нису помјерене са ''мртве тачке''. Током претходних дана, екипа, чији је Мандић услужни голгетер, сагласила се да не прихвата Перовићев ''сигнал добре воље'' каквим је један од ''завјереника'' окарактерисао јавни наступ ректора током кога је, прекјуче, у више наврата потенцирао Српску цркву у Црној Гори и њено јединство.

Мандић је, како сазнајемо, остао непоколебљив, јер је рекао да је, сем бившег режима, и његових атака на цркву, Перовић мислио управо на Демократски фронт када је рекао да неки данас желе да ведре и облаче црквом, а својевремено су за ''издају'' оптуживали и блаженопочившег митрополита Амфилохија Радовића.

''Са Гојком Перовићем нема и не смије бити компромиса. Једноставно – он мора да лети из Митрополије'', казао је Мандић јуче на састанку напредњака од медијског утицаја и њихових прирепака из Црне Горе.

Портал Српско уједињење сугерише учесницима јавног живота да не ометају истраживачко новинарство на начин на који су то јуче радили Нова српска демократија и Демократски фронт плаћеним огласима против нашег портала на друштвеним мрежама поводом текста кога смо донијели о сусрету делегација ДПС–а и ДФ–а.

Због тога би било добро да сви који читају овај данашњи текст, суд о њему донесу ускоро када ће се испоставити да ли су ови наводи тачни или не. И да, свакако, прочитају још неколико наставака око тога како је биран митрополит и како су поједине политичке структуре из Црне Горе и Србије спутавале процес који би, по правилу, требао да буде ствар Синода Српске православне цркве и никога другога.

Број прегледа:
hit counters free

Новости