12/11/2019 8:45
Online Counter

Геополитичка и економска парадигма која већ деценијама доминира планетом пропада.

Уместо да се позабаве проналажењем решења, елите су глобално одлучиле да опљачкају све што могу док се кућа од карата у потпуности не сруши.

Не може се дискутовати о укорењеној глобалној парадигми без спомињања америчке империје и не може се разговарати о царству без разговора о монетарном и финансијском систему који контролише.

САД више не поседују позицију тоталне планетарне геополитичке силе сличну оној коју су уживале од средине до краја деведесетих.

Америчко руководство се навикло да широм света добија практично све што је желело путем отвореног насиља, прикривених обавештајних операција или економских присила, али то 2019. више није случај. Најновије доказе видимо у прошлонедељној одлуци Данске да одобри гасовод Северни ток 2, чему се САД одлучно противи.

Већ живимо у свету у ком је неколико сила (Kина и Русија) врло јавно и јасно расветлило да неће функционисати под патронатом САД-а. Чини се да су на победничкој страни историје јер је много теже одржати глобално царство него га фрустрирати у овом тренутку, али САД задржава огромну предност прављењем потеза на геополитичкој сцени. То нису свеприсутне војне базе или напредна технологија, већ више езотерично и прикривено оружје – амерички долар (USD).

USD наставља да доминира у глобалним финансијским трансакцијама, што значи да свет никада не може бити мултиполаран уколико се не бави овим питањем.

То није никаква новост, иако сада ово питање постаје хитније за решавање у оним земљама које нису вољне да послују као амерички клијенти, с обзиром на све агресивније коришћење финансијског система од стране Трампове администрације као геополитичког оружја.

Нације које желе да функционишу као суверене државе имају јасан избор: или да осмисле начин како да несметано врше трансакције на светској сцени без коришћења USD или да се претворе у државу клијента.

Будући да се ово последње сматра неприхватљивим за све већи број нација, извесно је да ће смислити начин и да ће се то догодити најкасније до 2025. године.

Циљ новог платног система није тотална узурпација USD на светској сцени у предстојећим годинама (нити би то ико желео). Уместо тога, конкурентске силе ће смислити начин да избегну долар у све већем проценту глобалних трансакција само зато што немају другу опцију у свету где се долар користи како би постигао америчке геополитичке циљеве.

Због тога је важно поседовати биткоин и злато, два политички неутрална алтернативна глобална монетарна инструмента.

Човечанство би требало да учи из искуства последњих деценија и да више никада не дозволи једној земљи да контролише монетарну политику читаве планете.

Резервна валута коју контролише једна нација заправо је најснажније геополитичко оружје икад измишљено. Ниједна земља или институција никада не би требало да има такву моћ, сада или у будућности, закључује Мајкл Kригер за Libertyblitzkrieg.

Webtribune.rs

Број прегледа:
hit counters free

Новости