5/6/2020 9:01
Online Counter

Шта је тајна успјеха Мила Ђукановића? Одговор је депресивно предвидив: клијентилизам и куповима – или, зависно од перспективе, крађа моћи – наводи Townhall, омиљени магазин породице Трамп.

Kао европски владар са надужом каријером, изненађење је да Мило Ђукановић има само 58 година. Био је премијер и предсједник у различитим епохама Црне Горе од 1991. године – обухватајући распад Југославије, па све до независности државе 2006. године.

Љепоте Црне Горе крију ружну истину. Најпознатија као туристичка идила са прелијепим плажама, кристалним језерима и осликаним планинама, али, туристи ријетко спознају да улазе у нешто што је мање држава, а више приватна својина којом се управља за потребе предсједника и мањег броја сарадника око њега.

Ако није познато, његово учешће и повезаност са мафијом су добро документовани, пише даље Townhall.

Он је добитник „награде“ човјек године организованог криминала и корупције, а и Freedom House је деградирао стање државе од демократије до хибридног ауторитативног режима. Али од скора, Ђукановић се налази пред новим изазовом – ћуп из којег су храњени „партизани“ је осиромашен – ћуп је празан.

Прилагођавајући и измишљајући закон који би наводно био у сагласју са Уставом, одлучио је да имовина Српске православне цркве сада постане државно власништво. Поред свог имена, друга најстарија православна црква код Словена није национална – страни противник Ђукановића – већ је дом милионима вјерника на цијелом Балкану, као и свијету. То је већинска црква чији вјерници чине 80 одсто грађана Црне Горе. И била је претходник безбројним границама које су цртане и прецртаване вјековима широм региона.

То је била веома смјела одлука, али како је могуће да се одузме правна и света својина цркве? Једноставно, Ђукановић је промијенио закон, подсјећа Townhall.

Прошлог децембра Закон о слободи вјероисповијести је усвојен са 45 гласова за у Потенкимоновој скупштини. Иако нису били у пленуму, противљење опозиције закону је било јасно. Шездесет хиљада људи је окупирало улице Подгорице – неких 10 одсто популације државе – захтјевајући опозив. Ово није била мала вјерска техникалија завучена у правне заврзламе, већ проблем од националног значаја. Величина скупа је открила солидарност против крађе спонзорисане од стране државе, а које су се грађани Црне Горе уморили.

Под неуставним законом, вјерске организације морају да докажу власништво над имовином изграђеном прије 1918. године, а за све то је потребна регистрација код државе. У стварности, клаузула важи само за Српску православну цркву. Остале мање и микро заједнице имају посебне привилегије са државом које их штите од овог закона.

Можда се у почетку закон чини безазленим. Нарочито на Балкану, због веома сложене историје и пребацивања моћи отоманских халифа, краљева и комуниста, њихове модерне државе наследнице требале би бити отворене за оспоравање земљишног дјела. То је, у било којој земљи везаној за закон, неспорно тачно: спорови би требало да се саслушају у судницама.

Према Ђукановићевом закону, о њима ће сада одлучивати владина катастарска књига, државе у којој је владар 30 година.

Ако црква крене да оспорава било какав покушај заплијене земљишта или измишљене тврдње то морају да ураде пред истим органима под контролом Ђукановића, који је одговоран за оцјењивање правне ваљаности њихових докумената о власништву над земљиштем. Једном када је одлука донесена, немају права на жалбу, закључује магазин породице Трамп.

Број прегледа:
hit counters free

Новости