23/5/2021 19:06
Online Counter

Председник Белорусије Александар Лукашенко наредио је данас принудно слетање у Минск авиона компаније Рајанер у којем је путовао истакнути опозициони блогер Роман Проташевич.

У извештају Ројтерса се наводи да је Лукашенко лично наредио и да један авион белоруске ратне авијације допрати авион Рајанера до аеродрома у Минску.

Проташевич, који је био на потерници белоруских власти након прошлогодишњих масовних протеста организованих због спорне изборне победе Александра Лукашенка, ухапшен је након данашњег слетања на аеродром у Минску.

Министарство унутрашњих послова Белорусије потврдило је привођење Романа Проташевича, суоснивача канала Некстиа Телеграм, означеног као ескстремиста у Белорусији.

Проташевич је путовао авионом компаније Рајанер из Атине у Виљнус, летелица је принудно атерирала у Минск због наводне дојаве о бомби, али специјалне службе нису откриле експлозивну направу, пренео је раније ТАСС.

Међутим, представница Литванских аеродрома Лина Беисиен изјавила је данас да је авион принудно слетео због конфликта између једног путника и члана посаде и додала да литванска управа за цивилно ваздухопловство није имала информације о бомби у летелици преноси Танјуг.

Врховни суд Белорусије означио је 20. октобра 2020. године канал Некстиа Телеграм као екстремистички, а његовог оснивача Степана Путила и главног уредника Романа Проташевича оптужио за организовање побуне и подстицање на мржњу.

У фебруару ове године Белорусија је упутила Пољској захтев за изручење Путила и Проташевича, а служба државне безбедности их је ставила на листу лица укључених у терористичке активности.

Према белоруским законима, Путило и Проташевич би могли да буду осуђени на затворске казне до 15 година.

Број прегледа:
hit counters free

Новости