27/8/2019 19:41
Online Counter

У селу Отишић, смјештеном између Сиња и Врлике, на улазу у храм Светог Архангела Михаила, непознати починиоци објесили су заставу која се користила у вријеме НДХ

Из дана су дан настављају се инциденти и провокације усмјерене према грађанима српске националности, пише портал Новости. Читаоци Новости послали су редакцији двије фотографије из Отишића, села у Далматинској загори, смјештеног између Сиња и Врлике, у којем живе искључиво Срби.

Испред храма Светог Архангела Михаила из 1889. године непознате особе окачиле су хрватску заставу са шаховницом на којој је прво поље бијеле боје и која се – уз ушато слово У – користила за вријеме Независне Државе Хрватске. Застава је објешена на капију улаза у двориште храма, пишу Новости.

У Отишићу је непосредно прије рата живјело више од хиљаду становника, да би након 1995. њихов број био драстично смањен. Данас их је тамо једва двадесетак, премда је село смјештено тек неколико километара од главне државне цесте која спаја Сплит и Загреб, недалеко од Перучког језера.

Отишић је некада имао двије школе, више продавница, пошту и млин. Године 2019. ситуација је драматично промијењена. Тек прије неколико година дио домаћинстава добио је струју, воду још увијек немају, а крајоликом доминирају порушене и спаљене куће и нестају под купином и коровом, закључују Новости.

Број прегледа:
hit counters free

Новости