15/4/2021 23:02
Online Counter

Неформални предлог словеначког премијера Јанеза Јанше да је за кризу на Западном Балкану најбоље решење да се заврши процес дисолуције Југославије, није ништа друго него позив на нове сукобе и враћање у деведесете године, из којих Јанша, изгледа, никада није изашао, оценио је данас председник СДПС Расим Љајић.

„Ово је најбољи пример како национал - популисти олако потежу за решењима, која на први поглед изгледају једноставно и логично, а у суштини, уместо једног, отварају на десетине нових проблема у региону”, навео је Љајић у писаној изјави за Танјуг.

Према његовим речима, Јанша сматра да се државне границе морају поклапати са етничким, што значи да у једној држави могу живети искључиво припадници једне хомогене етничке групе, а та теорија из 19. века нас је, додаје, и одвела у ратове деведесетих.

„Јанша би поново, са пристојне удаљености, да посматра нове етничке сукобе, или евентуално 'хумано пресељење' становништва из једне у другу државу”, додао је Љајић.

Он сматра да словеначки премијер на овај начин жели да себе прикаже важнијим него што јесте у оквиру ЕУ, али да више од тога забрињава чињеница да је он председник владе земље која је данас чланица ЕУ.

„Ова изјава Јанеза Јанше много више говори о стању у ЕУ, него о самом Јанши, који је иначе целу своју политичку каријеру обележио скандалима и политичким егзибиционизмом”, закључио је Љајић.

Јаншина идеја, према писању медија у БиХ, подразумева промену граница на Западном Балкану, односно стварање „велике Србије” и „велике Албаније” као и „комадање БиХ”.

Број прегледа:
hit counters free

Новости