2/10/2022 10:21
Online Counter

Светосавска српска листа констатује да се најављено одржавање ''Монтенегро Прајда'' у Подгорици, за 8. октобар, коси са јавним моралом, чиме се крши Устав Црне Горе и важећи закони. СВЕТОСАВСКА се залаже за спречавање одржавања оваквих манифестација и превентивно дјеловање државних органа како би се смањио ризик од провокација, нереда и медијског терора над већином грађана Црне Горе.

Позивамо митрополита црногорско–приморског Јоаникија Мићовића и остале епископе Српске православне цркве, који су надлежни на дијелу територија Црне Горе, да позову вјерни народ на литијски отпор одржавању тзв. ''параде поноса''.  Увјерени смо да наметање противприродних заједница, као наводну замјену за брак и породицу, представља растурање свих темеља на којима је заснована јавна и традиционална етика на овим просторима.

Сугеришемо надлежним архијерејима Српске православне цркве да се што прије изјасне и да каналишу народно незадовољство у држави која има више од 600 православних храмова. Одржавање ''Монтенгеро Прајда'', без реакције православних вјерника, представљало би скрнављење амбијента у држави која је изњедрила бројне светитеље, од времена Немањића, до светородне лозе Петровића. Ово је веома битно, можда и подједнако битно питање као и праведно урушени Закон о слободи вјероисповијести.

СВЕТОСАВСКА подсјећа на блистав примјер Грузијске православне цркве која је, прије годину дана, заједно са вјерницима, спријечила одржавање ''параде поноса'', масовним изласком на улице Тбилисија. Односно, конкретним позивом хришћанима да у исто вријеме и истога дана, када је заказана ''парада срама'', како ју је називао митрополит Амфилохије, пруже отпор скрнављену свега што нам је, као светињу живота, дефинисао и оставио Господ Исус Христос.

Предсједништво СВЕТОСАВСКЕ

Подгорица, 2. октобар 2022.

Број прегледа:
hit counters free

Новости