1/6/2020 9:52
Online Counter

После тромесечне паузе у Црној Гори, од недеље, 7. јуна, поново крећу литије!

Ово незванично сазнају "Новости", чији саговорници са поносом истичу да ће нови молитвени ход са крстом Светог Јована Владимира кренути на Тројичиндан и то са врха планине Румије. Из Цркве Свете Тројице прошириће се на остале делове земље као израз незадовољства због усвојеног спорног Закона о слободи вероисповести.

Традиција која траје вековима, како, за наш лист, истиче барски парох Јован Пламенац, и овог пута биће испоштована.

- Ближи се Тројичиндан, а тиме и традиционална дуговековна румијска литија са крстом Светог Јована Владимира, коју нико није прекинуо ни за све време турског ропства, коју су једино, три деценије, из идеолошких разлога, били забранили комунисти. Ето режиму дивне прилике да изађе из блата злоупотребе болести ковида 19 у које све дубље упада, да му тај догађај, који је исти овај режим законом означио као нематеријално културно добро Црне Горе, буде повод да допусти наставак литија у читавој држави - наглашава отац Јован, који је и старешина Храма Свете Тројице на Румији.

Указујући да је вирус корона ставио планету у кавез и изазвао пандемију страха, барски парох понавља да, како каже, режим у Подгорици, ту ситуацију користи као додатно средство за обрачун са Српском православним црквом у који је кренуо Законом о слободи вероисповести.

- Огроман број људи на литијама режиму је био велики проблем за који није имао решење. Сада ће се потрудити да га избегне што дуже буде могуће, односно користећи здравствене мере да сузбије легалитет окупљања народа на литијама. Али, народно стрпљење има границе - упозорава протојереј Пламенац.

- Насиље над Православном црквом је препуњавање мешине греха корумпираног режима над црногорским народом. Уколико режим ускоро не допусти окупљање народа на мирним литијама, није искључено да народ изађе на улице и мимо црквене организације, закључује се у тексту београдских ''Новости''.

Број прегледа:
hit counters free

Новости