5/3/2020 20:47
Online Counter

У Саборном Храму Светог Василија Острошког у Никшићу и вечерас је служен молебни канон Пресветој Богородици, након кога се више десетина хиљада вјерног народа, предвођених протојерејем-ставрофором Драганом Крушићем и свештенством никшићким, упутило у молитвеном ходу улицама овог града. На Тргу Слободе, након саборне молитве Оче наш, окупљеном народу словом бесједе се обратио отац Драган Крушић.

Отац Драган је поздравивши вјерни народ, на почетку истакао да су светиње које бранимо наши најбитнији универзитети и тапије Царства небескога.

Представио је Васкршњи пост у који смо закорачили, као једно путовање, ход, једну најважнију литију, пут у Царство небеско. “Данас, поред тога што се подсјећамо на Свети часни пост, требамо да исповиједамо гријехе своје и да се припремамо за Свето причешће”, рекао је нагласивши да без Светог причешћа нема живота у нама.

“Улицама Црне Горе шетају богоугодници којима Господ сваку молитву услишује, а небо им не прима гријеха”, цитирао је великог пјесника. Истакао је такође да је овај народ уматичен у ријечима Патријарха Павла “будимо људи” и у љепоти његовог светога лика.

“Ми већ два мјесеца саборујемо и са нашим витешким прецима, који су сав свој живот и прегнуће свели на два светосавска принципа: крст часни и слобода златна”, казао је отац Драган Крушић, напоменувши да сваку литију благосиља наш велики заштитник, Свети Василије Острошки, домаћин града Никшића.

Отац Драган је такође поручио да литије неће стати док се не повуче накарадни закон, а држава нису институције већ народ, док је Митрополија квасац државе Црне Горе.

“Овакав слободарски покрет није забиљежен у историји Црне Горе”, рекао је, додајући да њега оспоравају они који не вјерују у Бога. Нагласио је да је народ тај који љуби истину и правду, а политичари су они који се воде само за влашћу. Упутио је молитву и наду да тама демонске злобе, богоборства, охолости и људске похлепе пролази, а да Божија свјетлост љубави, чедности, богољубља и слободе долази.

“Ви, учесници ових светих литија се уписујете у књигу вјечности Царства Христовог и на капији раја кад се сретнемо са светима и са својим прецима, да будемо препознати по томе што ће на нашим срцима бити исписане ријечи: Не дамо светиње”, завршио је отац Драган.

Број прегледа:
hit counters free

Новости