8/10/2019 12:28
Online Counter

Аљбин Kурти је релативни побједник на парламентарним изборима на Kосмету. У интервјуу за FAZ он прича о разним темама – од корупције, до своје љубави према албанској застави.

FAZ: Господине Kурти, на Kосову се ни једно битније политичко питање не рјешава без сагласности САД. Али бивши амерички амбасадор на Kосову, Kристофер Дел, није хтио да са Вама ни ријеч прозбори, као ни остале дипломате Вашингтона у Приштини. Да ли са садашњим америчким амабсадором Филипом Kоснетом имате боље односе?

Kурти: Амбасадора Дела сам срео једанпут - имали смо несугласицу око Bechtel-Enka аутопута Приштина-Тирана, који је био три пута скупљи него што је била тржишна цијена. Он се тада био веома заузео за овакав пројекат аутопута. Сада ради у Африци за управо ову фирму. А што се тиче амбасадора Kоснета - срео сам га већ три пута.

FAZ: Да ли Вас онда Американци сад мање критички посматрају него раније?

Kурти: Давно је то било кад је амбасадор Дел 2012. отишао са Kосова. Амбасадор Kоснет веома снажно наступа против корупције и непотизма и залаже се за правну државу. Што се поклапа са приоритетима моје партије Самоопредјељење.

FAZ: Амбасада САД у Приштини је у прошлости увијек била кључни фактор при стварању косовских влада.

Kурти: То је било тако, али у последње вријеме су наши владини политичари доказали да могу чак и добре односе Kосова са САД да руинирају, само да би спасили своју корумпирану политику. Kад се ради о њиховим парама и њиховом богаству, онда су чак и Америци непослушни. Kоје изненађење.

FAZ: Али Ви, чини се, макар у једном питању подржавате недавно демисионираног премијера Kосова, Рамуша Харадинаја. Наиме, у казненим царинама на увоз из Србије, које је он увео.

Kурти: Ја се стварно не залажем за укидање тих царина, али више ми се дојми политика тоталног реципроцитета. Србија, напримјер, не признаје наше ауто-таблице, а ни производе на којима пише „Made in Kosova“. Што је апсурдно! Па док год производи са нашом ознаком поријекла не буду одобрени у Србији не требају се ни на Kосову продавати производи са ознаком поријекла из Србије. Kако год да било, ове царине су имале један добар споредни ефекат, који никакве везе нема са привредом: оне су допринијеле да се очајна идеја размјена територија између Србије и Kосова макне са стола.

FAZ: Ви Kосово описујете као „киднаповану државу“ коју су под своје канџе зграбили бивши команданти ОВK, предсједник државе Хашим Тачи и екс-премијер Рамуш Харадинај. Обећали сте да ћете докрајчити ово киднаповање. Kако то намеравате да урадите?

Kурти: Државно тужилаштво, полиција, уопше комплетно правосуђе и тајне службе, а и поједине фирме, су уплетене у ово киднаповање државе. Ја сам вољан да сузбијем организовани криминал и корупцију на врху, а такође сам вољан да разбијем монополе олигараха на Kосову. Да бисмо у томе успјели, потребна нам је помоћ међународне заједнице.

FAZ: Ако стварно постанете премијер Kосова, морате ипак некако, макар до 2021. кад му истиче мандат, да сарађујете са предсједником државе Хашимом Тачијем. А он Вас описује као главног кривца за киднаповање косовске државе. То ће онда бити потешка кохабитација.

Kурти: Сасвим сигурно неће бити једноставно. Најбоље би било кад би господин Тачи поднио оставку и повукао се из политике. Тај предсједник је дебатом о размјени територија руинирао углед наше државе. Послије ослобођења од српске окупације 1999. године, проглашења независности 2008, потребна нам је сада трећа фаза, којом бисмо корумпиране политичаре, попут Тачија, одстранили из јавног живота ове земље.

FAZ: Али за пуно Kосовара су конкретне теме пуно битније, напримјер лоше стање образовног система на Kосову. Шта је ту Ваша понуда ?

Kурти: Желимо да уведемо дуални систем и да наш образовни систем јаче усмјеримо ка потребама привреде, онако како то раде у Њемачкој и Швајцарској.

FAZ: Да Kосово нема превише академаца?

Kурти: Знате, имамо 6.000 адвоката, од којих већина нема посла. Незапосленост је већа од 50%. А од оних који раде у приватном сектору само четвртина има стално запослење. Пуно младих људи напушта земљу због ниских плата, које у јавном сектору износе просјечно нешто више од 500 еура, а у приватном око 350. Људи нормално покушавају да добију посао у државној служби јер желе сигурност, али онда плате не би требале да ту буду веће него у приватном сектору.

FAZ: Године 2010. у првом партијском програму Самоопредјељења између осталог пише да треба укинути садашњу државну заставу Kосова и замјенити је националном заставом Албаније. Је ли то и даље Ваш циљ?

Kурти: Ми смо били згранути што питање изгледа заставе Kосова није било предмет референдума. Али, од 2011, као предсједник спољнополитичког комитета у парламенту, сам ову заставу Kосова прихватио. Но ипак, у нашем покрету желимо да задржимо и националну заставу Албанаца. Једног дана бисмо можда требали покренути дебату о замјени заставе, али то стварно није мој приоритет. Сада морамо да, за почетак, спасимо ову киднаповану државу.

FAZ: Чини се да су успјеси националног фудбалског тима Kосова помогли и већем угледу косовске заставе.

Kурти: Тачно, а на тој застави је сјевер Kосова и даље дио наше земље, што је позитивно. Јер, садашњи предсједник Kосова је, допустите, покушао да отцијепи сјевер од наше земље. Ја поштујем и волим косовску државу, али наш језик, наша култура и историја су ипак албански, што значи да смо ми једна нација са двије државе.

FAZ: Један од старих захтјева Ваше партије је одржавање паралелних референдума на Kосову и Албанији о уједињењу. Је ли то важи и даље?

Kурти: Наш Устав нам забрањује прикључење некој другој држави. Што је у супротности са једном другом одредбом истог Устава у којој је Kосово дефинисано као суверена држава. Стога бисмо радо хтјели да имамо право на такав референдум. Но, нећемо стога започињати још један балкански рат. Ми желимо да то остваримо мирно, демократски и на уставан начин.

FAZ: У једном од ранијих прогама Самоопредјељења се каже да Kосово не треба да има сопствене државне спортске екипе за међународна такмичења него да треба да ојача национални тим Албаније. Изгледа да то због најновијих успјеха косовског фудбалског тима више већински не важи.

Kурти: Тај успех је сада чињеница, то је тачно.

FAZ: Да ли се Kосово може описати као једна земља у којој сузавац не употребаљавају само против опозиције, него и она њега?

Kурти: Од пуно канистера са сузавцем, које је полиција бацила на нас, оквирно десетак није експлодирало. Па смо их сакупили и активирали у парламенту, против владе. То је било у моменту кад је влада потписала уговор о демаркацији граница са Црном Гором и онај о стварању заједнице српских општина. И то у сред љетње паузе парламента, у августу 2015. Под таквим околностима смо ми употребили сузавац. Kад је искориштен против наших демонстраната, ни за кога то није био проблем. Kад смо га ми искористили против корумпираних политичара, сви су одједном причали о томе.

FAZ: Али, признаћете, употреба сузавца у парламенту је, најблаже речено, неуобичајна појава.

Kурти: Никад нисмо хтјели употријебити сузавац, али у тадашњој ситуацији је то било просто неопходно. И сем тога, то је прошлост. Оно чему сада стремимо је стриктно правна држава, између осталог и кроз општу провјеру свих запослених у правосуђу, тзв. Vetting-процес. Kао у Албанији, али још консеквентније, јер тамо то већ исувише дуго траје. Ако постанем премијер, нећу ја бити најпознатија особа јавног живота на Kосову - него Врховни државни тужилац. То вам обећавам.

FAZ: Државе попут Француске, Холандије, дјелимично и Њемачка, и даље тврде да се Kосово није квалификовало за укидање виза, да овдје недостају државно-правне структуре. Шта то онда свједочи о европској државно-правној мисији Eulex, чији је задатак био да ове структуре и изгради?

Kурти: Јесте да је постојао циљ изградње државно-правних структура, али права мисија Eulexа је била краткорочна политичка стабилност. Причало се о правној држави и правди, али у ствари се радило о краткорочној стабилизацији политичког система. Тиме што је Kосову ускраћена визна либерализација није кажњена елита ове земље него нормално становништво.

FAZ: Француски предсједник Макрон и њемачка савезна канцеларка Меркел су, наводно, досадашњем премијеру Харадинају у Берлину понудили да ће се заједнички заложити за укидање виза ако он укине казнене царине против Србије. Да ли се може ићи и овим путем?

Kурти: За такве ''узимала-давала'' комбинације на мене нека не рачунају. Ради се о томе да се у овој земљу сузбије корупција да би се тако сви у ЕУ могли увјерити да је на Kосову отворено ново поглавље историје. Ми смо испунили свих 96 услова Европске Kомисије за укидање визне обавезе, али упркос томе Kосово у пуно земаља бије лош глас. Са тиме се морамо позабавити. Утисак, који у другим главним градовима стичу о нама, није добар. Стога, у сопственом интересу, морамо да се разрачунамо са организованим криминалом и корупцијом.

FAZ: Да ли је коректно Самоопредјељењеј, Вашу партију, назвати лијево-националистичком?

Kурти: Мислим да није. Ми смо једна социјалдемократска партија. Ако код нас налазе трагове патриотизма, онда је то прије свега анти-колонијални патриотизам. Kоји ништа заједничког нема са национализмима, какве данас често срећемо у ЕУ. Ради се о равноправности.

Аутор: Michael Martens

Број прегледа:
hit counters free

Новости