20/4/2020 17:11
Online Counter

Пише: Отац Арсеније (Јовановић)

Понадали смо се да ће власт имати толико људскости, разумевања и родољубља, да ће изаћи у сусрет патријарховој молби и дозволити православним верницима да могу да дођу у цркве за Васкрс, ове 2020. године. Међутим, они су ипак показали и потврдили да тих врлина у њиховим срцима нема.

Зато је дошло време да Срби, где год да их има, покажу, као што су то показали Срби из Црне Горе, да у њима још увек има Вере и Храбрости.

Сада је дошао моменат да покажемо, изнад своје грађанске послушности, послушност Богу, да послушамо Христов глас у нашим срцима и позив свих Светих из Небеске Србије, и да за Васкрс кренемо, свако у своју цркву, и тамо прославимо Васкрсење Христово, Празник над празницима!

Уколико нас свештеници не пусте у храм, услед забране власти, останимо мирно у црквеној порти, не дозволећи себи било какву огорченост или неред, певајући побожне песме и тропаре и васкршње химне које знамо, онолико дуго колико траје празнична служба. Или, једноставно, останимо ту ћутећи у радости, јер смо са Христом победили смрт!

Хајде сада да видимо наше навијаче који воле, у десетинама хиљада, да вијоре храбро својим заставама и да по стадионима, из хиљада грла, певају бојне песме и покличе. Хајде да видимо наше бајкере и мотористе који воле да показују своје угланцане машине, кожне чизме и виндјакне, и поносно пролазе и возе у поворкама нашим друмовима и градовима!

Хајде сада да видимо нашу војску и официре, који су увек били на бранику наше домовине у борби за Крст Часни и слободу Златну. Хајде да видимо нашу полицију и милиционере да стану уз свој род!

Хајде, сада, да видимо наше интелектуалце, професоре, адвокате, инжињере, лекаре и академике да покажу имају ли и они свој корен, своју веру, своју савест и отаџбину. Хајде да видимо наше уметнике и боеме, који желе да осликавају и описују време у коме живе!

Хајде, сада, да видимо наше новинаре и журналисте који су позвани да храбро и критички указују на слабости и пропусте у друштву, и тиме се хвале. Хајде да видимо наше спортисте и атлете који се по аренама надмећу за прва места и пехаре!

Хајде да видимо наше зилоте, ревнитеље и борце за веру да покажу своју борбу и веру. Хајде да видимо све наше јунаке и ветеране из прошлих ратова да ли још у њима има срчаности!

Хајде да видимо наше политичаре и државне прваке, нашу власт и њихове противнике, па да заједно стану у колону са својим народом!

Хајде да видимо и нашу Цркву и верни народ, да ли у нама још има Православља и Светосавља!

Сада је час и право време да сви заједно, и пријатељи и непријатељи, и старо и младо, и мушко и женско, устанемо и кренемо тамо где су сви наши славни преци ишли и с којима се и дан данас поносимо. Да кренемо на Васкрс у Цркву и радосно ускликнемо, у љубави и помирењу:

Христос васкресе!

Христос васкрсе и Сатану у пакао стресе!

Број прегледа:
hit counters free

Новости