12/8/2019 22:39
Online Counter

Један број Албанаца сa Косова, који се придружио ДАЕШ-у и наставио да ратује у Сирији, окупљен је у једној етнички чистој јединици под називом „борбена група“ и сматра се „најстрашнијом“ на сиријским ратиштима. Како пише портал „Метро њуз“ – то је забележено у Извештају Војне Академије и Центра за борбу против тероризма САД.

„Последње активно присуство џихада из региона у Сирији је етничка албанска јединица у оквиру ХТС-а. Албанска заједница је „Катиба“ (борбена јединица), коју чине етнички албански борци, који делују око северозападне сиријске провинције Идлиб“, наводи се у Извештају, а преноси приштинска Газета експрес.

Припадници ИСИС-а из других земаља Западног Балкана, наводи се, ратују у Сирији уједињени са припадницима других народа, а само Албанци имају своју етнички чисту јединицу, која је добро припремљена и у доброј је војној форми.

Моноетничка јединица Албанаца има своју командну структуру, што указује да њихов број није занемарљив. Наводи се и да је, за разлику од других земаља Западног Балкана које борцима на страним ратиштима изричу жестоке казне када се врате кући, Приштина у том погледу толерантна и просечна казна затвора која им се изриче је око 3,5 године. Као резултат тога – око 40 одсто осуђених за тероризам на Косову, већ је одслужило те казне и пуштено је из затвора.

Број прегледа:
hit counters free

Новости