8/1/2021 21:56
Online Counter

Kосово није наше, то треба што пре схватити, понавља председник САНУ Владимир Kостић, поводом изјаве владике Григорија да није у праву, и поручује владици да се „остави парола“ под којима се Срби осећају херојски.

Kостић је реаговао на изјаву владике Григорија, дан раније, за Newsmax Adria, да Kостић није у праву и да је “Kосово наше”.

“Ја потпуно прихватам да нисам у праву, али питајте владику да ли је он у праву. Ја сам путовао скоро и прелазио границу, тачно су ми показивали делове улице који нису згодни за шетњу. Било би сјајно да је Владимир Kостић потписао Kумановски споразум и Дејтонски споразум и Бриселски споразум, онда имамо кривца и немамо о чему да размишљамо”, рекао је Kостић.

Он је рекао да би питао владику да ли су неки од великих српских прелата издајници.

“Је л’ Чарнојевић издајица? Ја мислим да није. Ја и ово што сам рекао, нека буде да нисам у праву, али нико у овом народу, укључујући Цркву, нема тапију над истином када је Kосово и Метохија у питању. Не може нико да ме убеђује да сам издајник, јер док сам ја био овде, неки други и њихова деца су били ушушкани у иностранству”, рекао је председник САНУ.

Упитан да именује оне који су били у иностранству док је он са оружјем био на KиМ, Kостић је рекао да ће се они сами пронаћи у тој изјави.

Додао је и то да статус кво не постоји.

С друге стране, решење нису, тврди, ни иницијативе попут вашингтонске.

„Бојим се да тренутно ово што раде са нама, да један вековни конфликт покушавају да реше у минути, неће донети срећу никоме, ни нама, ни противничкој страни при чему ми тај посао некаквог помирења са суседима нисмо још ни започели, што неспремношћу њиховом и нашом, што, рекао бих сасвим отворено, и тиме што нам свет не да шансу да у тај посао кренемо“, истиче.

Да то тако и остане, интерес је геостратешких играча.

„Ова врста инвалидног, осујећеног, осиромашеног Балкана, негде и некако, у геостратешким играма, назови то паранојом Владимира Kостића, одговара тим великим силама. Да контролишу један простор који постаје резервни простор Европе“.

На питање зашто, одговара да је то могуће зарад, како каже, територијалног подмирења, са новим геостратешким играчима каква је Турска.

Такође и питање смештаја избеглица са чијом се патњом у потпуности саосећа, али каже, да постоји могућност да је Балкан виђен као „интерни простор“. Са друге стране, не мисли да је питање јефтине радне снаге разлог за однос великих сила према Балкану какав описује:

„Нема нас толико пуно колико њима треба“.

Ипак, признаје, да ЕУ узима најбоље и међу нама и међу мигрантима и да се такви стручњаци неће више враћати у своју домовину. Управо је то разлог, каже даље Kостић, зашто је важно „да се ми окупимо“.

Број прегледа:
hit counters free

Новости