15/3/2020 8:38
Online Counter

У складу са Уставом Републике Србије министар одбране Александар Вулин, због угрожене безбедности грађана Републике Србије на највећем делу теритрије наше земље, упутио је писмо председнику Александру Вучићу у којем захтева од председника да, у складу са уставним ингеренцијама, предузме све неопходне мере на заштити становништва, јавља РТС.

Председник Србије Александар Вучић претходно је данас, говорећи о здравственој кризи у Србији изазваном пандемијом коронавируса, изјавио да не искључује могућност увођења ванредног стања.

„Ванредно стање се уводи уколико министар одбране пошаље врховном командату, председнику државе, писмо да је угрожена безбедност државе, затим га шаљемо у скупштину, али, пошто је забрањено окупљање више од 100 људи, могуће је да председник Србије, председник скупштине и владе, заједничким, троструким потписом уведу ванредно стање. Онда знате шта то значи. Ако се уведе ванредно стање нема више кафића, барова, бисокопа, позоришта, већ војска на улице, зна се шта на граници. И тако даље”, објаснио је он на конференцији за штампу упитан да ли ће бити увођења ванредног стањ и да ли се о томе тренутно размишља.

Ванредно стање, према његовим речима, подразумева најтеже могуће мере. „Ванредно стање захтева потпуну изолацију”, рекао је Вучић.

Министар одбране Александар Вулин обратио се председнику Републике и врховном команданту Војске Србије Александру Вучићу и доставио му процену ризика и претњи након појаве заразне болести Covid 19, саопштило је Министарство одбране. Министар Вулин се тим поводом обратио грађанима Србије:

Поштовани грађани Србије, на основу одредбе члана 88 став 2 Закона о одбрани, Министарство одбране се обратило председнику Републике Србије и врховном команданту Војске Републике Србије господину Александру Вучићу и доставило  му процену ризика и претњи по безбедност Републике Србије и њених грађана.

Након појаве заразне болести Covid 19 која је изазвана вирусом SARS Cov 2 и поред до сада предузетих мера од стране надлежних органа и организација, а полазећи пре свега од дешавања на глобалном нивоу и проглашења глобалне пандемије Covid 19 од стране Светске здравствене организације, процена је да би даље ширење Covida 19 могло значајно угрозити здравље шире популације становништва, а тиме довести у питање нормално одвијање живота у Републици Србији, укључујући функционисање њених институција, јавних служби и привреде.

Из наведених разлога ризици и претње по безбедност Републике Србије и њених грађана захтевају доношење хотних мера из надлежности председника Републике Србије.

Председник Републике Србије је примио процену Министарства одбране и сада је на њему да одлучи како и на који начин ће искористити своја уставна овлашћења и ставити у функцију очување живота и здравља свих грађана Србије све службе безбедности у нашој земљи. Грађани Србије, будите уз своју земљу, уз своју државу. Живела Србија, наводи се у изјави министра Вулина достављеној медијима.

Министар одбране Александар Вулин изјавио је да је то министарство доставило председнику државе и врховном команданту Војске Србије Александру Вучићу процену ризика и претњи по безбедност Србије и њених грађана која захтева доношење хитних мера из његове надлежности.

„Процена је да би даље ширење коронавируса могло значајно угрозити здавље шире популације становништва а тиме и довести у питање нормално одвијање живота у Србији, укључују и функционисање њених институција, јавних служби и привреде”, саопштио је Вулин на ТВ Пинк.

Како је Вулин рекао, из наведених разлога ризици и претње по безбедност Србије и њених грађана захтевају доношење хитних мера из надлежности председника Србије.

„Председник је примио процену Министарства одбране и сада је на њему да одлучи како и на који начин ће искорисити своја уставна овлашћења и ставити у функцију очувања живота и здравља свих грађана Србије све службе безбедности у нашој земљи”, рекао је Вулин, преноси Бета.

Председник Србије Александар Вучић поручио је на свом инстаграм профилу да морамо да се боримо и заједно победимо пошаст пред којом смо се нашли.

„Морамо да се боримо, победићемо заједно ову пошаст”, написао је Вучић на инстаграм профилу.

Број прегледа:
hit counters free

Новости