23/12/2019 20:34
Online Counter

Маријан Станић, ђед Жељка Комшића, који је живио у селу Kостајница у близини Добоја, током Другог свјетског рата био је главни логистичар Првог батаљона Требавског четничког одреда, а послије рата се скривао по шумама, у страху од комунистичке одмазде.

Хрватски члан Предсједништва БиХ Жељко Kомшић, добитник Златног љиљана бошњачке армије, скрива да му је рођени ђед био четнички командант. Иако не пропушта ниједну прилику да борце Војске Републике Српске назове четницима, већ годинама брижно скрива строго чувану породичну тајну да је потомак једног од најзначајнијих четника у добојском крају.

Тајну Жељка Kомшића, који се енергично залаже за поштовање тековина партизанског покрета, потврдило је више некадашњих сабораца његовог покојног ђеда, који је преминуо 1962. године.

Kомшић никада није јавно признао да потиче из четничке породице. Ћутање кабинета члана Предсједништва БиХ никако се не уклапа у његово јавно исказивање поштовања антифашистичке борбе током Другог светског рата.

Лука Прешић из Kостајнице, један од преживјелих Станићевих сабораца, прича да је Kомшићев ђед био десна рука свим четницима овог краја и да су се сви припадници Првог батаљона умногоме ослањали на његову логистичку подршку.

– Kада смо ишли у борбу против усташа на Требави и Озрену, знали смо да је село сигурно јер је ту наш Маријан, који је био наш главни логистичар. Наиме, свих пет мушких глава из куће Станића били су лојални припадници четничког покрета, али Маријан је остао у селу као главни позадинац, због слабије физичке конституције и породичних обавеза. Kада су после рата почели да нас прогањају комунисти, Маријана је спасло то што није директно учествовао у борбама, па тако у великој мери није ни осетио послератни терор. Све бих то доказао и фотографијама, али након што су нас затварали по тамницама после рата, све наше документе и слике су спаљивали. Не могу да сконтам што је тај мали „криво насађен”, па му не одговара нико од нас Срба – каже Прешић.

Он тврди да су сва четири брата Kомшићевог дједе, који су активно учествовали у борбама, после рата одробијали због припадности четничком покрету, заједно са великим бројем сељана из Kостајнице. Један од браће Kомшићевог дједе је, како се сјећа, важио за великог четничког борца, који је био на „вези” са чувеним четничким војводом Момчилом Ђујићем!

Саборци Kомшићевог дједе кажу да је он, ипак, имао срећу што је био само четнички позадинац, па се, захваљујући томе, извукао од одласка у затвор. Иначе, Маријан Станић је отац Kомшићеве покојне мајке Данице, која је страдала током рата у Сарајеву деведесетих, када је погођена хицем из снајпера.

Број прегледа:
hit counters free

Новости