10/8/2022 14:33
Online Counter

Принуђени смо да констатујемо да Министарство вањских послова Црне Горе  својим новим антируским изјавама наставља да доводи у заблуду црногорску јавност. Очигледно је да није случајно изабран формат саопштења путем твитера за окривљивања без доказа, јер у њима, једноставно нема мјеста за доказе.

Тако у твит-поруци од 7. августа о.г. Министарство вањских послова Црне Горе осуђује “руске војне  активности усмјерене на нуклеарну електрану Запорожје”.

Истина је да су 5. августа о.г. украјинске јединице извеле артиљеријске ударе по територији највеће у Европи Запорошке атомске електричне централе и града Енергодар. Коришћена је артиљерија крупног калибра, гранате су пале у рејону заједничких објеката централе. Оштећена је високонапонска преносна линија. Из тога разлога је донесена одлука да се смањи снага петог и шестог енергетског блока  Запорошке атомске електричне централе. Украјинске оружане снаге су поновиле гранатирање 6 и 7. августа. На територију централе пали су пројектили реактивног система плотунске ватре “Ураган” и то је поново била артиљерија великог калибра. У близини зоне напада налазило се сухо спремиште прерађеног нуклеарног горива.

Сходно Резолуцији Генералне скупштине ОУН од 13. априла 2005. године активности Оружаних снага Украјине није могуће квалификовати никако другачије већ као акт нуклеарног тероризма. При чему бисмо жељели посебно да нагласимо: то већ није прва цинична провокација кијевског режима на опасним објектима радијације, којима се подвргавају опасности животи милиона грађана Украјине и становника Европе. Дјеловање кијевских власти демонстрира потпуно пренебрегавање не само принципа међународног хуманитарног права, већ и норми морала. Уз то у Кијеву цинично тврде да су напад на Запорошку атомску електричну централу извеле руске јединице. Они покушавају да убиједе да руски војници, који сада бране централу пуцају сами на себе.

Управо захваљујући зналачким и ефикасним активностима Оружаних снага Русије у вези са заштитом објекта нуклеарне енергије, критички важна инфраструктура атомске електричне централе није настрадала. И ове активности осуђује Министарство вањских послова Црне Горе? Да ли наше црногорске колеге схватају да би у случају хаварије на Запорошкој атомској електричној централи, услед украјинских гранатирања могла да се деси глобална технолошка катастрофа, чије би размјере радиоактивног загађивања могле увелико превазићи последице хаварије атомске електроцентрале у Чернобиљу и Фукушими? При таквом сценарију, на који су усмјерене активности украјинске војске, у зони опасности ће се наћи не само многе области у Украјини, већ и сусједне области Русије, Бјелорусије, Бугарске и Румуније. Према процјенама  Министарства одбране Русије, уз неповољне временске услове, Црно море и мореуз Босфор би на дуги рок били неупотребљиви за пловидбу, док обале Турске, Грузије, Абхазије, Бугарске и Румуније могу постати загађене високим нивоом радијације. Управо на спријечавање таквог сценарија су усмјерена дејства руских  војних снага, свиђало се ово Подгорици или не.

Што се тиче посјете представника ИАЕА (Међународна агенција за атомску енергију) Запорошкој атомској електроцентрали, руска страна је била спремна да је обезбиједи још крајем јуна о.г. Међутим, Секретаријат ОУН није усагласио ову посјету, “црвено свјетло” је упаљено у посљедњем тренутку од стране Департмана за безбједност Секретаријата ОУН. Руска страна је спремна да максимално сарађује у вези са рјешавањем организационих питања путовања  мисије ИАЕА те се нада да ће Генерални секретар ОУН спознати свеколику тежину своје одговорности  и да неће преко њему одговорног департмана и других карика оуновског механизма стварати препреке  за обављање мисије ИАЕА.

Не мањом дезинформацијом  сматрамо и саопштење Министарства вањских послова Црне Горе, такође путем твитера, од 2. августа о.г., неколико дана уочи четрнаесте годишњице  агресије Грузије на Јужну Осетију. Министарство вањских послова Црне Горе је ритуално “осудило војну агресију Русије”. Подсјећамо да су у ноћи између 7-ог и 8-ог августа 2008.године оружане снаге Грузије, по наређењу тадашњег предсједника те земље, М. Сакашвилија, започеле тзв. “операцију за успостављање уставног поретка  на територији Јужне Осетије”, која је узроковала многе жртве, укључујући и међу руским грађанима. Нападнута су мјеста распоређивања руских миротвораца. Активности Тбилисија су представљале грубо кршење  међународних споразума о мирном рјешавању грузијско-осетинског конфликта. Њихов специјално планиран карактер записан је у извјештају направљеном под руководством Европске Уније – Међународне комисије за испитивање узрока конфликта на Кавказу, под руководством Х. Таљавини.

Управо захваљујући непосредном учешћу Русије, избјегнута је даља ескалација конфликта. Русија је зауставила грузијске упаде, спровела је операцију којом је агресор присиљен на мир и обезбиједила сигурност грађанима Јужне Осетије, као и Абхазије, признавши обје републике као независне државе.

Тешко је не запазити да оба саопштења  Министарства вањских послова Црне Горе на твитеру подсјећају на слична твитер саопштења шефа дипломатије Европске Уније, Ж.Борела. Ипак дезинформација Европске Уније и извртање чињеница неће се претворити у истину због тога што их понављају у Подгорици.

Број прегледа:
hit counters free

Новости