5/8/2019 8:13
Online Counter

Хрватска председница Kолинда Грабар Kитаровић изјавила је у Kнину да ју је током рата 90-их година гризла савест и да је желела да узме пушку и оде ратиште.

- Најрадије бих ухватила пушку и отишла на ратиште, али схватала сам да није ствар само у мецима и у суочавању с онима који су испред вас - рекла је Грабар Kитаровић и истакла да је била свесна да има дужност у Министарству спољних послова, преноси загребачка Н1 телевизија.

Kако је рекла, док је радила као помоћница генералног секретара НАТО-а трудила се да се "Олуја" објасни као законита војна акција. Грабар Kитаровић је, након пријема ратних заповедника на книнској тврђави, запевала песму "У бој, у бој" из опере Никола Шубић Зрински.

Једино смо заједно могли направити нешто што смо дотад сматрали немогућим, а то је да смо у четири дана ослободили велики део територије уз врло мало жртава, казала је хрватска председница Kолинда Грабар Kитаровић говорећи за "Јутарњи лист" о акцији "Олуја".

- За мене је тога дана заправо завршио рат. Да, остало је тада још хрватско Подунавље за реинтеграцију, али тада су сви заговорници великосрпске хегемоније схватили да је рат готов и да је боље да крену у преговоре о мирној интеграцији - навела је.

Хрватска председница истиче да је за њу војно-полицијска акција "Олуја" током које је из Хрватске протерано 250.000 Срба, док је око 2.000 убијено или нестало, симбол победе, хрватског домољубља и заједништва.

Хрватска "Олују" слави као Дан победе и домовинске захвалности, те као Дан бранитеља, а 24 године касније Грабар Kитаровић се у интервјуу за "Јутарњи лист" присећа како су, након окончања највећег егзодуса после Другог светског рата, грађани на улицама поздрављали "хрватску победничку војску" и када је, како каже, владало заједништво, понос, оптимизам.

Поновила је да је војно-полицијска акција била изведена "беспрекорно" и да је као таква, како каже, ушла у бројне уџбенике војних академија. Грабар Kитаровић за загребачки дневник истиче да изразито цени речи бившег америчког министра одбране Џејмса Матиса, који је "Олују" описао као пример савршено изведене војне акције. Наравно, додала је, жалимо за свим жртвама, било да је реч о војницима или цивилима.

Одговарајући на критике упућене поводом њене изјаве да је "Олуја спасила БиХ" и да би волела да суседи Хрватске не забораве ко им је пружио руку у најтежим данима, Грабар Kитаровић је казала: "Треба истаћи да је 'Олуја' омогућила завршетак рата у Босни и Херцеговини јер су ослобађањем окружења Бихаћког џепа спречени нови покољи, нове Сребренице. Са Сплитском декларацијом и другим међудржавним споразумима, Хрватска је војска кренула с ослобађањем територија БиХ, што је довело до Дејтонског мировног споразума и то свима мора бити јасно".

А онда је открила нешто што, како каже, никада није рекла јавно, осим Мајкама Сребренице. У време најжешћег рата у БиХ, каже, њена породица не само да је прихватала избеглице из БиХ, него је саградила један станчић за њих у којем су смештали Бошњаке муслимане:

"Моја породица их је запослила и дала им плату док не би отишли даље својим путем. То је био тежачки посао, исти онакав какав је радила моја породица. Али, били су прихваћени као породица. Стога је заиста увреда да ме неко проглашава ксенофобом".

На опаску да се стиче утисак да се том причом сада оправдава, Kитаровић је то негирала и рекла да народу БиХ жели све најбоље, да се она у свакој прилици бори за БиХ и жели да она буде део Европске уније.

Број прегледа:
hit counters free

Новости