18/4/2021 8:36
Online Counter

Два претендента за лидера владајуће њемачке конзервативне коалиције на предстојећим изборима нашла су се под још већим притиском да окончају борбу за моћ и договоре се ко ће од њих бити кандидат за насљедника канцеларке Ангеле Меркел.

Лидери двије странке које су у вишедеценијској коалицији, Хришћанско демократске уније (ЦДУ) и Хришћанско социјалне уније (ЦСУ), Армин Лашет и Маркус Зедер, изразили су жељу да буду кандидати конзервативаца за канцелара на парламентарним изборима 26. септембра.

Анкете дају много боље изгледе на изборима Зедеру, гувернеру Баварске, али је Лашет, гувернер покрајине Сјеверна Рајна-Вестфалија, предсједник годинама најјаче странке у земљи.

Министарка одбране Њемачке Анегрет Крамп-Каренбауер, коју је Лашет замијенио на челу ЦДУ, позвала је оба кандидата да постигну договор.

”Нико не може да их ослободи ове одговорности лидерства”, казала је Крамп-Каренбауер.

Члан ЦДУ Фридрих Мерц, кога је Лашет у јануару поразио у трци за предсједника странке, такође је позвао оба кандидата да се договоре.

”Постигните договор. Овој земљи су потребни добри изгледи. Овој земљи је потребно вођство”, навео је Мерц.

Подјела унутар ЦДУ око кандидата коалиције за канцелара и даље отежава одлуку коју многи траже страхујући да би наставак борбе Лашета и Зедера могао да нанесе додатну штету конзервативцима.

Меркел, канцеларка од 2005. године, најавила је прије двије и по године да се неће кандидовати за пети мандат на челу владе.

Кандидат Социјалдемократске партије Њемачке за канцелара биће министар финансија Олаф Шолц, док ће Зелени у понедјељак објавити да ли ће предложити Аналену Бербок или Роберта Хабека, који су копредсједници те странке.

Број прегледа:
hit counters free

Новости