18/7/2019 19:35
Online Counter

"Случајно" објављивање информација о тачним местима где се чува америчко нуклеарно наоружање у Европи није никаква новост, каже војно-политички коментатор Мирослав Лазански.

У извештају Парламентарне скупштине НАТО случајно су обелодањене информације о тачним местима где се чува америчко нуклеарно оружје. Према наводима "Вашингтон поста", извештај је објављен још у априлу под називом "Нова ера нуклеарног обуздавања?", али је, убрзо након изласка у јавност, он обрисан, будући да се у њему наводи и где је тачно лоцирано близу 150 нуклеарних бојевих глава у Европи.

Реч је о шест локација — шест база: Kлајне Брогел у Белгији, Бухел у Немачкој, Авијано и Геди Торе у Италији, Волкел у Холандији и Инџирлик у Турској.

Лазански подсећа да се у вези са нуклеарним бојевим главама у Геди Торе, још у време агресије НАТО на СРЈ 1999. године, водила велика полемика у италијанским новинама, јер је избила афера, због тога што тамо Американци држе нуклеарно оружје, а локална власт о томе није имала појма.

- Дакле, мање-више сви су то знали, они који треба да знају. Да ли је јавност у овим градовима то знала, то је сад друго питање. Зашто је то сада изашло, вероватно је и дисциплина у НАТО-у, што се тиче заштите информација, временом попустила. Али ако мислите да обавештајне службе страних земаља које то интересује нису знале - знале су. Само је питање да ли је то јавност знала - каже он.

- Наравно да објављивање таквог податка може да узбурка јавност у тим земљама и то би могло да доведе до неких протеста. Међутим, питање је ко је те информације пустио у јавност - да ли официри из европских НАТО земаља или је реч о пропусту Kанађана и Американаца, истиче Лазански.

Ако је то радила нека информативна служба где су официри из НАТО земаља у Европи, могуће је да се објављивањем таквих информација јавност, на неки начин, почетно упозорава шта би значио долазак нових америчких ракета средњег домета у Европу, сматра он.

- Могуће је и да је обична техничка грешка и да је то процурило због немара и непрофесионализма, јер и то се дешава великим војним системима. Могуће је и да је намера да се јавност припреми за долазак нових америчких ракета у Европу или да се управо алармира против тог доласка - закључио је Лазански.

Број прегледа:

Новости