7/7/2019 9:25
Online Counter

Од како је председник Србије Александар Вучић рекао да се сумња да је главни оптужени за убиство 12 Срба код Подујева и учесник мартовског погрома Фљорим Ејупи умешан у убиство Оливера Ивановића, жестока реакција Приштине је добила интернационалне размере.

Фљорим Ејупи, који борави на релацији Немачка-Албанија-Kосово, пријавио је немачкој полицији председника Србије за наводе о сумњи да је умешан у убиство лидера Срба са севера KиМ Оливера Ивановића. Ејупи је косовски Албанац, кога полиција у Тирани води као припадника албанске националне армије (АНА). Осуђен је на 40 година због терористичког напада на аутобус "Ниш-експреса" код Подујева, осумњичен за убиство војника НАТО и припадника KПС током 17. марта 2004. године, а успео је и да побегне из Бондстила где је био затворен.

Хаљими је бомбаша Ејупија заступао 2006, кад га је одбранио од оптужби за минирање "Ниш-експреса"

Његов криминални досије је дугачак и бруталан, а у Приштини је познат као лице које има добре контакте са криминогеним круговима, осим Kосова, и у Северној Македонији и Албанији. "Најбезболнија" ставка у Ејупијевом досијеу је неовлашћено држање оружја.

Улога Хаљимија

Да је председника Србије овај косовски Албанац пријавио органима Немачке, потврдио је и адвокат Махмут Хаљими.

- Да, Фљорим Ејупи је обавестио немачку полицију да га српски медији повезују са атентатом на Оливера Ивановића, што нема везе са истином. Ја, као адвокат, убеђен сам да када се помене оптужени за ово убиство Милан Радоичић, активира се српски председник настојећи да му очисти име. Овога пута је нашао једно лице које нема везе са овим случајем - рекао је Махмут Хаљими. Хаљими је тренутно адвокат Марка Рошића, једног од двоје Срба који су у притвору и којег косовски истражни органи такође сумњиче за умешаност у убиство Ивановића. Међутим, познаваоцима прилика унутар косовског друштва и припадницима страних институција попут Еулекса, није изненађење што се у цео случај укључио адвокат Хаљими. Разлог није што је бранилац Рошићу: Хаљими је Ејупију био бранилац 2006. године када је против њега подигнута оптужница за терористички напад на аутобус "Ниш-експреса" у Ливадицама код Подујева, где је убијено 12 и рањено 22 Срба.

Адвокат Хаљими, који је јуче давао изјаве и рекао за Србију да је криминална држава, био је под истрагом у Албанији због давања мита, корупције, а и јавно као сведок у Хагу признао да је потплаћивао за пресуде. Међутим, Хаљими има и друге мрље које му не опраштају у Приштини, због којих му се замера и данас, а он непрестано доказује да је екстремни Kосовар. У Приштини му не опраштају што је био све по потреби, па и од 1997. до 1999. активни сарадник српске полиције, а на вези га је држао оперативац Д. Ђ.

- Хаљими је склон лаким обећањима, сарађује са криминалцима, вози скупи џип "ренџ ровер". Има и луксузан стан у граду Сенђин у Албанији. И у Албанији је добро повезан са јаким криминалцима - каже за "Блиц" припадник Еулекса из Приштине.

Мито за судију

Дакле, шта се зна о Хаљимију који унапред брани Ејупија да није починио никакво кривично дело нити је крив за убиство лидера са севера KиМ Оливера Ивановића и прстом показује на друге као извршиоце.

Један од последњих случајева када је био предмет истраге везан је за случај наводне умешаности судије Еулекса Франческа Флорија у корупцију. Окружни суд у Тирани 19. септембра 2014. одобрио је захтев тужилаштва да се пружи помоћ правосудним органима у Приштини у истрази против судије Еулекса и још двоје осумњичених за корупцију. Приштински органи имали су податке да је судија Еулекса Франческо Флори од 2009. до 2011. године примио мито од 750.000 евра, на крају узео мито од 360.000 евра, а за то је одбацио све доказе у случају убиства познатог као "Експлозија на булевару Била Kлинтона" и у случају троструког убиства. Иако се Флори бранио да није узео мито, приштински органи имали су податке да је подмићивање уговорено 2009. године између адвоката оптуженог и то Махмута Хаљимија и судије Флорија.

Према сведочењу, адвокат Хаљими се састао са Флоријем у пристаништу у Драчу, а затим су заједно отишли на брод.

- Током тог састанка адвокат Махмут Хаљими и судија су договорили да за сваког од оптужених буде исплаћен мито од по 250.000 евра - наведено је у захтеву које су Тирани упутили органи из Приштине. Једини из затвора је пуштен Нусрет Цена чији је брат Афет Цена платио 360.000 евра које је договорио адвокат Хаљими са судијом. Тада су тужилаштво у Приштини и Еулекс тражили информацију од органа у Тирани - о томе где су осумњичени ушли у Албанију, које аутомобиле су користили, као и имена особа са којима су путовали.

Хашка епизода

Адвоката Хаљимија, који говори о Србији као злочиначкој, јавност Србије имала је прилику да слуша као сведока током суђења Слободану Милошевићу. Током априла 2002. године, Хаљими сведочи у Хагу, а оптужени Милошевић га испитује. Говори се и о убиству породице Јашари. Хаљими признаје своје везе у то време са српском полицијом:

- Отишао сам у његову канцеларију да интервенишем поводом тог случаја (убиство Јашарија). Био сам у канцеларији Д. Ђ. (име познато редакцији, српски полицајац са севера Kосова). Чињеница је да смо имали сасвим добре односе јер смо генерација. Међутим, ми нисмо били блиски пријатељи - сведочи Хаљими, који на питање Милошевића у једном тренутку признаје: "Давао сам мито. Био је то једини начин да исходим слободу за моје клијенте".

Хвалио се терористичким нападом

На суђењу Фљориму Ејупију за бомбашки напад код Подујева, заштићени сведок под именом "Алфа", његов пријатељ из затвора, сведочио је да Ејупи "за разлику од осталих затвореника који тврде да су невини, никада није рекао да је невин, био је поносан и често се хвалио што је учествовао у бомбашком нападу на аутобус". Ејупи је осуђен на 40 година пред Унмик судом, али га је потом суд под патронатом Еулекса ослободио 2009. године.

Блиц

Број прегледа:

Новости

No items found.