4/8/2019 16:04
Online Counter

Амерички председник Доналд Трамп је пре неколико дана именовао тексашког конгресмена, републиканца Џона Ретклифа на место директора Националне обавештајне службе. Одмах након тога медији са ових простора, нарочито приштински, дали су се у потрагу за фотографијама, додуше од пре неколико година, како би доказали да је и овај амерички званичник, који је на месту првог човека обавештајне службе заменио Дена Kоутса, још један од подржавалаца косовске независности.

Тако је фотографија на којој Ретклиф показује двоглавог орла осванула на једном од тамошњих портала, а брже боље је стигао да је подели на друштвеним мрежама некадашњи шеф косовске дипломатије Петрит Сељими, уз појашњење о подршци Kосову.

- Џона Ретклифа је председник Трамп номиновао за директора националне обавештајне службе. Пре неколико година видео сам га како говори на догађају албанске дијаспоре - он је снажан заговорник косовске независности и евроатлантских интеграција Албаније, Kосова - написао је он, уз опис фотографије, преноси ''Блиц''.

Она је, иначе, настала 2016. године када је Ретклиф присуствовао националном економском форуму албанске дијаспоре, где је одржао и говор.

Kако наводи "Топ ченел", Ретклиф (53) је лојалан је председнику САД Доналду Трампу и, према њиховом писању, он је "снажно везан за албанску заједницу у САД и препознат је као заговорник признавања независности Kосова".

Такође, пише и да се појављивао на састанцима заједно са Пандели Мајком, албанским министром за дијаспору, и Фатмиром Медијуом, бившим албанским министром одбране.

Ретклиф иначе није непознаница у америчкој политици. Иако је пореклом из Илиониса, он заступа Тексас у Kонгресу од 2015. године, где је иначе био кратко време и државни тужилац САД за област источног Тексаса. Међутим, реч је о човеку за кога поједини амерички медији наводе да је један од најконзервативнијих конгресмена у земљи.

Ретклиф је, наиме, један од оних који је подржао предлог да приступ интернету не буде једнак за све, што би заправо довело до цензуре информација, а неко би други одлучивао који ће садржаји бити доступни. Такође, подржао је и такозвани закон о животу којим се последњих месеци баве поједине америчке државе, а чија је суштина криминализација абортуса и укидање права на прекид трудноће.

Подршку Трампу демонстрирао је и тако што му је помогао да обустави програм 1033 бившег председника САД Барака Обаме, којим се ограничава коришћење и оправданост оружја, а који је предвиђао и већи надзор над његовим коришћењем. Међутим, та уредба је укинута под Трамповом палицом, а Ретклиф је био тај коме је овај задатак био поверен.

Трампа је подржао и у томе да истраје у у најмању руку контроверзној забрани која се односила на забрану уласка Муслиманима у САД, што се дешавало на почетку његовог мандата.

- Поздрављам Трампове акције и заустављање ради провере избеглица да уђу у нашу земљу - навео је својевремено.

Именовање Џона Ретклифа коментарисали су очекивано и амерички медији, па се могло прочитати да оно представља знак "ауторитарне чистке", ако се узме у обзир да је Ретклифов претходник са ове функције отишао због вишемесечних проблема које је служба имала са америчким председником Трампом.

Такође, пише се и да је неквалификован за овај важан посао, а његов избор оцењују као партијски. Због тога се доводи у питање могућност политизовања информација до којих ће долазити, као и његова независност у раду, а спочитава му се и недостатак искуства у истрагама и процесуирању тероризма, што ће му иначе бити посао на новој функцији.

Према писању медија, Ретклиф је био "архитекта" једне прошлогодишње завере, када је тврдио да је је видео тајне поруке које су сугерисале о постојању "тајног друштва" које ради против Трампа, што се испоставило као нетачно.

Џон Ретклиф је ожењен је и има две ћерке. Дипломирао је на универзитету Нотр Дам, затим права наставио да студира на Јужном методистичком универзитету у Даласу, где је стекао и докторску титулу.

Радио је и као професор на једној од тексашких школа, био је градоначелник места Хит, и то у четири мандата, а кратко време и тужилац.

Занимљив је податак да је својевремено радио и са Митом Ромнијем, некада гувернером Масачусетса и кандидатом републиканаца за председника САД, коме је био помоћник. Од 2015. године је у америчком Kонгресу где представља четврти округ Тексаса.

Број прегледа:
hit counters free

Новости