25/3/2020 8:08
Online Counter

Један од хиљаду Њујорчана већ је заражен, што значи да се вирус шири брже него у Италији и Ирану. Град Њујорк је нови епицентар заразе коронавирусом јер је ту регистрована трећина позитивних у САД, а вирус, од којег је широм света умрло више од 16.500 људи, шири се пет пута брже него у другим деловима земље.

Један од хиљаду становника шире територије града већ је заражен, изјавила је координаторка Радне групе за борбу против коронавируса, др Дебора Брикс. Густина становника један је од највећих проблема града у овом тренутку, пише Њујорк тајмс, додајући да је у Њујорку већ сада проценат заражених већи него у Италији.

Разлог је градски превоз и гужве у њему, изузетно посећени јавни паркови и зграде које изгледају као кошнице. Гувернер државе Њујорк Ендру Куомо наредио је болницама да сместа увећају капацитете за пријем заражених за 50 одсто. Само у понедељак пријављено је нових 5.000 случајева, што је број заражених подигло на 21.689 у ширем рејону, док их је у самом граду 13.119. Од COVID-19 у граду је до синоћ преминуло 125 људи.

Председник САД наредио је слање великог контингента средстава за заштиту од коронавируса (маски, рукавица, дезинфекционих средстава) и најавио да ће научне лабораторије у Њујорку убрзано радити на тражењу решења. Он је исказао оптимизам у погледу ефикасности комбинације лека за маларију и антибиотика, која се показала успешном на другим местима у свету.

Градоначелник Бил де Блазио затворио је школе у Њујорку 15. марта тек после доста притисака, а сада је изјавио да не треба очекивати да се ђаци и студенти врате у зграде пре 20. априла. Организована је онлајн настава. За сада нема ограничења кретања становника на територији града, али се свима саветује да остану код куће. Ресторани и барови не примају госте, већ само достављају храну.

Извор: Њујорк тајмс/Њујорк пост

Број прегледа:
hit counters free

Новости