18/12/2019 11:22
Online Counter

Уколико будемо били принуђени да угасимо KИЦ Малесија, јер Главни град неће да је финансира из свог буџета иако су обавезни као оснивач установе, мораћемо да затворимо објекте свих предузећа на нашој територији, а самим тим и Депонију која ионако загађује наша насеља, поручио је Фадиљ Kајошај, предсједник Скупштине општине Тузи. Он је истакао да је Депонија на њиховој територији тако да ће је затворити јер ионако се грађани жале да их гуше непријатни мириси и дим од паљења отпада и гума.

“Рекли смо неколико пута да очекујемо да се KИЦ Малесија финансира из буџета Главног града. То је тако по закону. Ако неће тако онда ћемо све објекте Главног града на нашој територији угасити на неко одређено вријеме. Ту мислим на тржницу, Депонију и све остало. Прво ћемо затворити Депонију, јер је она загађивач и прави отров за животну средину. Из тог предузећа испуштају гасове, отрове, непријатне мирисе, пале отпад и гуме. Једноставно то је неиздржљиво. Грађани Омербожовића, Диноше, Рогама, Kарабушког поља… најбоље знају како је живјети у близини Депоније”, казао је Kајошај.

Он је истакао да им је најпрече да затворе ово предузеће, те додао да ће се овим питањем бавити одбор за разграничење Главног града са Општином Тузи.

“Да се ја тиме бавим све бих лако завршио. Једноставно бих затворио Депонију и све је ријешено. Ако се некоме не свиђа нека је пресели негдје друго, гдје год хоће, али на нашој територији не би била. Она је на нашој територији. Ако неће да нађемо заједнички језик, када је у питању и Депонија која је у интересу свих, нека је селе и никоме ништа. У Главном граду треба да знају једно, да када се одвајамо, то је исто као два брата – свако има свој дио и свако своју територију сређује како хоће, а остајемо пријатељи”, рекао је Kајошај.

Kајошај истиче да не постоји воља Главног града да се што прије разграниче са Тузима.

“Грађани се стално буне да их Депоније загађује. Они у предузећу најбоље знају што раде и због чега. Ако будемо морали угасићемо све или настављају са радом, али видјећемо на који начин ће радити. То ће бити ствар договора. Не постоји воља Главног града да се разграничимо, а због чега то само они знају. Никада се нијесам фалио са добрим односима са Главним градом. Чак сам јавно рекао да Главни град није коректан и реалан. Треба их питати зашто им није интерес да се са нама разграниче у скорије вријеме. Не знам да ли то има везе са изборима наредне године”,  рекао је Kајошај.

Предсједник Скупштине општине Тузи не признаје преговоре које су 2005. године водили Зећани и Тузани код тадашњег градоначелника Миомира Мугоше. Он ни за какав папир који је потписан не зна.

“Не знам ко су била двојица из Тузи који су преговарали 2005. године са Зећанима. То не може тако. То мора Скупштина да донесе одлуку, а не неки грађани који су се окупили. Од тога нема ништа. То треба комисија за разграничење да ријеши. И даље остајемо при томе да око цркве Светог Николе и гробља око ње треба да се договоре мјештани Матагужа и Врања. Нека буде како се они договоре. Ако нијесу у стању да се грађани сами договоре поступаћемо по закону. Закон каже да су оба објекта у Општини Тузи”, истиче Kајошај.

Став о затварању Депоније, те о оптужбама да трују насеља около, јуче су новинари Дана  тражили од Арсенија Бољевића, директора Депонија. Међутим, Бољевић ни јуче није одговарао на телефонске позиве.

Број прегледа:
hit counters free

Новости