11/11/2019 10:05
Online Counter

Гана је шеснаеста земља која је повукла признање Kосова, изјавио је данас министар спољних послова Србије Ивица Дачић.

Дачић је за телевизију Прва рекао да је у току викенда стигла нота из Министарства спољних послова те земље, у којој се наводи да Гана повлачи признање Kосова.

– То је до сада највећа земља која је то учинила, има 30 милиона становника, три пута је већа од Србије. Гана је била и традиционални пријатељ Југославије, рекао је Дачић и поново најавио да ће до краја године бити још повлачења признања.

Он је рекао да су разговори са Ганом трајали доста дуго, да се разговарало на свим нивоима, да су са представницима те земље разговарали и председник Александар Вучић, председница парламента Маја Гојковић, те он као министар спољних послова.

– Гана је озбиљна земља и нота коју су они написали је боља него да смо је ми написали. Већ у другој реченици стоји да је Гана донела одлуку да повуче признање Kосова, да сматра да је одлука претходне владе Гане о признању Kосова као независне државе погрешна и да је представљала кршење Хелсиншке повеље и Резолуције 1244, као и да ће они поштовати резултате дијалога, рекао је Дачић.

Он је истакао да је Гана једна од значајних земаља Африке.  

– Подсетићу да су приштински званичници јурили њих по ходницима у Уједињеним нацијама, чак су објављивали и на Фејсбуку да су се са њима срели, рекао је Дачић.

Дачић је раније најавио да ће до краја године још три или четири земље повући признање независности Kосова.

Гана је шеснаеста земља која је у последње две године повукла признање. До сада су то учиниле Лесото, Папуа Нова Гвнеја, Бурунди, Унија Kомора, Гвинеја Бисао, Сао Томе и Принципе, Мадагаскар, Либерија, Гренада, Палау, Kомонвелт Доминика, Соломонска Острва, Централноафричка република и Того.

Подсјетимо, портал Српско уједињење недавно је писао да ће до краја 2020. године 30 земаља повући признање лажне државе Косово, те да ће једна од првих које ће то урадити бити ''крупнија'' – Гана.

Број прегледа:
hit counters free

Новости