30/12/2019 7:48
Online Counter

Свети синод Руске православне цркве (РПЦ) позвао је све помесне цркве да подрже канонску Српску православну цркву у Црној Гори, наводи се у посланици патријарха и синода објављеној на сајту Московске патријаршије.

„Обраћамо се свим помесним православним црквама да подрже канонску цркву у Црној Гори. Опасност која се надвила над њом нико од нас не треба да схвати као далеку или туђу. Оно што данас покушавају да наметну верницима у Црној Гори сутра може снаћи сваку цркву“, наводи се у посланици.

Архијереји Руске православне цркве назвали су закон о слободи вероисповести, који је усвојен у Црној Гори, „чином подршке раскола слабљењем канонске Цркве и покушајем да се она стави у понижавајућу и опасну зависност од државе – тим пре неправедну, јер је Црна Гора секуларна држава“.

Скупштина Црне Горе је раније већином гласова владајуће коалиције усвојила закон о слободи вероисповести и веровања и правном положају верских заједница. Српска православна црква плаши се да ће након усвајања овог закона почети одузимање српске црквене имовине и њена предаја непризнатој у православном свету црногорској „аутокефалној“ цркви.

Митрополија црногорско-приморска Српске православне цркве позвала је вернике у Црној Гори да учествују у сабору 21. децембра у Никшићу. Испред саборног грама Светог Василија Острошког у центру града окупило се око шест хиљада људи. Учесници су тражили од државе да потпише споразум са Српском црквом, одустане од одузимања њене имовине и врати или надокнади оно што је раније одузето.

Број прегледа:
hit counters free

Новости