15/4/2021 11:27
Online Counter
Аутор: Редакција портала Српско уједињење

Епископ будимљанско–никшићки Српске православне цркве Јоаникије Мићовић најрадије би ''заобишао'' понуду Демократског фронта да, онако како он то зна, измири премијера Здравка Кривокапића и министра Владимира Лепосавића, сазнаје портал Српско уједињење из непосредног окружења актуелног администратора Митрополије црногорско–приморске.

Саговорник нашег портала, близак епископу Јоаникију, каже да ''превише политичара тражи уплитање администрације Српске православне цркве у дневно–политичка питања, те да владика мора да буде обазрив тим поводом''.  

– Ипак, епископ Јоаникије је свјестан да иза Демократског фронта стоји лично Александар Вучић и да му управо од предсједника Србије директно зависи избор за митрополита црногорско–приморског у мају. Он зна да Демократски фронт намјерава да га изведе на чистину поводом чињенице да је на локалним изборима у Никшићу директно подржао заједничку листу Алексе Бечића и Здравка Кривокапића, што му Андрија Мандић, Милутин Ђукановић и остали утицајни функционери ДФ–а неће никад опростити. Владика је тим поводом дјелимично наступио у афекту након што му је било јасно да му, претходно, Вучић медијском кампањом није оставио ни један одсто могућности да суштински конкурише приликом избора српског патријарха. Нису помогле ни манифестације десничарских група у Србији, нити црногорско–српских у Црној Гори, које су на више локација истакле да је Јоаникије ''достојан'', каже извор Српског уједињења.

Други саговорник портала Српско уједињење из Митрополије црногорско–приморске казао нам је да је владика Мићовић већ био на сличним мукама када се, због притиска из Београда, морао одрећи контроверзног бизнисмена Миодрага Даке Давидовића и то онда, што је најгоре у свему, када му је био најпотребнији.  

– Током кампање за никшићке локалне изборе, епископ Јоаникије је избјегавао физички сусрет са Давидовићем свјестан да би се таква комуникација могла тумачити као неки вид подршке. Давидовићу је фалио само један мандат да оствари главни циљ – да буде тас на ваги и да постизборна коалиција у Никшићу зависи од њега. Епископу је, тим поводом, било јако тешко, осјећао је грижу савјести, с обзиром да је учествовао у одликовању господина Давидовића најзначајнијим и највећим орденом Српске православне цркве, прије неколико година, док је Дака активно лобирао за Јоаникијев избор за српског патријарха и био спонзор многих активности и путовања.

Српско уједињење сазнаје да је намјера Демократског фронта да у исти политички лонац стрпају Јоаникија, Кривокапића и Лепосавића, очекући да ће крчкање уродити плодом, те да ће на тај начин успјети и Јоаникија да увуку у политичко кусурање ако Демократска партија социјалиста, УРА (и евентуално Демократе) у Скупштини изгласају смјену Лепосавића. Тиме би Јоаникија Мићовића приморали да преузме одговорност, пред јавношћу Црне Горе, али и на још важнијој адреси – пред Александром Вучићем, за конституисање Владе Црне Горе, која се, њиховом логиком, показала као промашај.

Управо из тог разлога, епископ Јоаникије Мићовић би преговарао и мирио Кривокапића и Лепосавића, када би знао да их може измирити, и што је је још важније – када би што мање података о том разговору изашло у јавност, и ако би, по могућности, могло да остане недокучиво за медије да је састанка уопште и било.

Број прегледа:
hit counters free

Новости