13/5/2020 8:33
Online Counter

Епископу будимљанско–никшићком Јоаникију Мићовићу и седморици свештеника Српске православне цркве Данилу Зиројевићу, Жељку Ројевићу, Остоји Kнежевићу, Мирку Вукотићу, Василију Брборићу, Драгану Kрушићу и Николи Маројевићу одређено је задржавање до 72 часа, након што су саслушани у Основном државном тужилаштву у Никшићу због организовања литије, чиме су, наводно, ''прекршене мјере Националног координационог тијела донешене како би се спријечило ширење коронавируса''. Свештеник  Слободан Јокић, коме је такође уручен позив, није саслушан јер је у болници.

Владици и свештеницима је синоћ уручен позив да се јаве полицији како би дали исказ о спорном догађају. Након што су свештеници приведени у полицију на улицама Никшића су се, и поред забране, окупили вјерници, а биле су пристуне су и појачане снаге полиције.

Претходно, када је полиција дошла да уручи налоге за саслушања свештенству у Парохијском дому, грађани су се окупили испред капије и узвикивали “Баците униформе” и “Не дамо светиње”.

По изласку из црквеног дома, окупљенима се обратио епископ Јоаникије, који је казао да им не одговара било какав инцидент.

“Да одемо мирно у полицију и да дамо изјаве – никакав проблем. Ми не бјежимо од закона, ми смо испоштовали Устав Црне Горе и све законе”, казао је епископ Јоаникије.

Српска православна црква је у Никшићу организовала литургију и литију на дан Светог Василија Острошког Чудотоворца на којој се окупио већи број грађана, упркос забрани јавних окупљања, дефиниција је коју, отприлике, користи већи дио режимских медија са циљем оправдавања репресије.

Национално координационо тијело је, у међувремену, позвало Тужилаштво да хитно реагује због дешавања у Никшићу и оцијенило да је Никшић у епидемиолошком ризику.

Број прегледа:
hit counters free

Новости