12/8/2019 12:08
Online Counter

Премијер Израела Бењамин Нетањаху тежи јавној подршци председника САД Доналда Трампа за проширење суверенитета над јеврејским насељима на Западној обали, рекли су званичници у Нетањахуовом кабинету.

Нетањаху не може да предузме такав корак док предводи прелазну владу па зато његов кабинет лобира да га Трамп подржи пре израелских парламентарних избора у септембру. Ако добије Трампову подршку моћи ће да обећа онима који гласају за десничаре да ће проширити израелски суверенитет на насеља на окупираној Западној обали ако поново постане премијер, наводе израелски медији.

Уколико амерички председник јавно подржи проширење суверенитета на јеврејска насеља био би то трећи далекосежни дипломатски преокрет Беле куће у последње две године.

Трамп је у децембру 2017. признао Јерусалим као главни град Израела и потом преселио Амбасаду САД из Тел Авива у Јерусалим, а ове године, пред израелске изборе у априлу, признао израелски суверенитет над окупираном Голанском висоравни. Током те кампање Нетањаху је обећао постепену анексију јеврејских насеља на Западној обали, што су подржали готово сви посланици из десничарских и верских партија и рекао да се нада подршци САД.

Нетањаху тежи да пети пут постане премијер.

Њему после априлских избора није пошло за руком да образује владајућу коалицију.Он је на власти већ више од 13 година, а у јулу је постао премијер с најдужим стажом у Израелу.

Израел је освојио Западну обалу с источним Јерусалимом у Шестодневном рату 1967. године, када је освојен и појас Газе. Палестинци намеравају да на тим територијама оснују независну државу.

У јеврејским насељима на Западној обали и у источном Јерусалиму живи преко 600.000 Јевреја међу скоро три милиона Палестинаца.

"Пред изборе ће се нешто десити. По свој прилици биће драматично", рекао је извор у Нетањахуовом кабинету за израелске медије, поменувши изјаву амбасадора САД у Израелу Дејвида Фридмана који је у јуну сугерисао да би известан степен анексије Западне обале био легитиман, под одређеним условима.

Бела кућа још није представила политичку визију дуго очекиваног израелско-палестинског мировног плана иако су се амерички званичници уздржавали од подршке палестинској државности, фаворизујући палестинску аутономију.

Број прегледа:
hit counters free

Новости