8/10/2022 20:04
Online Counter

Светосавска српска листа залаже се за измјештање обелиска војводи Мирку Петровићу из строгог центра Подгорице и за постављање споменика митрополиту Амфилохију Радовићу, на истом мјесту. Похара Куча, која је извршена под командом и мачем Мирка Петровића, дисквалификује оправданост да у Подгорици, којој и Кучи припадају, постоји такав споменик.

СВЕТОСАВСКА предлаже да се споменик Мирку Петровићу измјести, неоштећен и у свој својој пуноћи, тамо гдје објективно и припада – на Цетиње, и на локацији коју одабере локална администрација или становништво. Изузимајући, наравно, простор око цетињског манастира и осталих објектата Српске православне цркве на подручју те општине.

СВЕТОСАВСКА сматра да би споменик митрополиту Амфилохију већина Подгоричана доживјела као најексплицитнији одраз једне ере, промјена у држави и главном граду, за вријеме њихових живота. На исти начин на који већина Цетињана разумије и доживљава улогу и контекст Мирка Петровића у компликованој историји односа Срба и Црногораца у Црној Гори.

И још нешто. У вријеме Мирка Петровића, црногорчење српских племена се реализовало огњем и мачем, док је у ери митрополита Амфилохија мирно, демократски и без вишка тензија, искључиво његовом заслугом, оборен последњи комунистички режим у Европи.

Радуле – Раде Бојовић, одборнички кандидат и потпредсједник Градског орбора СВЕТОСАВСКЕ у Подгорици

Подгорица, 8. октобар 2022.

Број прегледа:
hit counters free

Новости