7/2/2020 9:48
Online Counter

На састанку европског комесара за сусједску политику и проширење Оливера Вархељија са премијерком Србије Аном Брнабић и министрима дошло је до непријатне ситуације када је министар спољних послова Србије Ивица Дачић вербално напао госта, који је потом напустио састанак, пише "Блиц".

Дачић је, како наводи лист, у једном тренутку узео ријеч и грубо се обратио Вархељију.

"Био је врло непријатан. Рекао му је да не зна гдје је дошао, да ћути док неко отима српске манастире на Kосову, да ћути за таксе које је увела Приштина на робу из Србије", каже извор “Блица” који је присуствовао састанку.

Предсједница Владе Србије, као и министарка за ЕУ Јадранка Јоксимовић и министар унутрашњих послова Небојша Стефановић су, како наводи лист, били у чуду, а потом је Вархељи укључио микрофон и обратио се српском шефу дипломатије.

"Ја сам једини европски комесар који је реаговао на таксе, осудио сам оно што се догађа у Црној Гори, Србија је прва земља у коју сам дошао након увођења нове методологије и коначно, дошао сам овдје да вам помогнем", рекао је Вархељи, како преноси "Блиц".

Након тога, он је искључио микрофон, пришао Ани Брнабић, руковао се и напустио просторију.

"Блиц" је позвао Дачића како би га питали зашто је напао госта, а Дачић је, како наводи лист, рекао да “није напао њега него ЕУ”.

"Напао сам ЕУ због непоштовања Бриселског споразума, увођења Kосова у поглавље 35, па сада све зависи од тога, због тога што ћуте на дешавања у Црној Гори и што су неправедни", рекао је он за “Блиц”.

Дачић додаје да је поручио госту да пита опозицију какав им је став о ЕУ, о Kосову, о Бриселском споразуму, о Kриму…

"Слушао сам и Олија Рена, и Штефана Филеа и Јоханеса Хана, али слабо смо се помјерили напред – каже Дачић, а онда ублажава и додаје да му је рекао како је он лично пријатељ Србије као и његова земља и да му жели срећу.

Српски шеф дипломатије додаје да је изреволтиран тиме што Вархељијева тема није само методологија, већ и регион, спољнополитичка и друга питања. Међутим, негира да је у просторијама Владе Србије било скандала:

"Није то био никакав скандал и састанак није прекинут, него је Вархељи журио на састанак са опозицијом".

Након састанка, Влада Србије није издала саопштење.

Број прегледа:
hit counters free

Новости