31/1/2020 9:32
Online Counter

Суспендована учитељица Основне школе “Југославија” из Бара Рада Вишњић казала је за Дан да је ангажовала адвоката и спрема одговор на дисциплински поступак те да не очекује да ће остати без посла.

Вишњићева је у жижу јавности доспјела прекјуче након што је управа школе против ње покренула поступак јер су ученици на њеном часу цртали штрумпфове на тробојци, док су из Министарства просвјете оцијенили да је то злоупотреба дјеце у политичке и националне сврхе.

Вишњићева истиче да је од јуче суспендована иако није националиста, да шири братство и јединство, да воли Црну Гору и да је члан ДПС-а.

“Подсјетићу да сам прије двије године са дјецом радила тачку за приредбу уз албанску пјесму. Моје прво агнажовање у просвјети било је у школи у Ђуравцима, гдје је око 90 одсто албанског становништва. Држали су ме као мало воде на длану. Немам ништа против муслимана, Албанаца, нијесам националиста и поштујем државу у којој живим и радим. То је за мене дјечја игра, имитирање одраслих без икавих намјера. Ја сам од 2013. године члан ДПС-а и, наравно, гласала сам све ове године. Пред изборе сам добијала позиве и питања да ли ћу изаћи да гласам. Имам и чланску карту”, истиче учитељица Вишњић.

Она објашњава да јој је након суспензије нађена замјена, али да и даље долази на посао.

“Питање је тренутка када ће се ово ријешити, а рок да се оконча дисциплински поступак је 15 дана. Имам правну помоћ и спремам одговор за дисциплински поступак. Лично не очекујем ништа лоше. Док траје поступак нећу моћи да се виђам са својом дјецом на часовима. Одлука ме није изненадила. Тренутно је једини проблем у томе што немам одговор на питање колико би суспензија могла да траје, а за то вријеме нећу примати плату”, казала је Вишњићева.

Kако је казала, првог дана наставе у другом полугођу у петом разреду имали су час ликовног васпитања на којем је, по наставном плану и програму, била наставна јединица цртање украса.

“Дјеца су питала: „Можемо ли да цртамо оног штрумпфа са друштевене мреже?” и ја сам то прихватила. Дјеца су користила боје по својој жељи, и никакве друге идеје није било. Није било моје наређење да се црта застава већ штрумпфови, а наставна јединица је била цртање украса”, појаснила је Вишњићева.

Број прегледа:
hit counters free

Новости