7/11/2019 7:01
Online Counter

Лидер Самоопредељења и будући премијер Косова Аљбин Курти изјавио је да Српска листа неће бити део нове владе Косова, али да ће један министар, како је прописано Уставом, бити из српске заједнице на Косову.

„Поштоваћу Устав, али правим садржинску разлику између тога када је нешто уставна обавеза, и политичка коалиција с друге стране. Трудимо се да правимо владајућу коалицију где неће бити потребни гласови Српске листе. Српска листа биће у опозицији, а то што један министар мора да буде из српске заједнице, не значи да ће бити у коалицији. Српска национална припадност није чланство партије него национална припадност”, изјавио је Курти у интервјуу за ТВ Н1, преноси Бета.

Упитан да ли то значи да ће у будућој косовској влади бити српски министар са којим ће се сложити двотрећински Српска листа, али неће у политичком смислу бити третиран као део владајуће коалиције, Курти је казао да се „може тако рећи”.

Курти је истакао да још није разговарао са представницима Српске листе и додао да их „неће екскомуницирати у Скупштини и да су они посланици”, али да сматра да у општинама са већински српским становништвом није било фер и слободних избора.

Како је навео, било је случајева да је један Србин гласао 18 пута као и примера да је у неким местима било више гласова за Српску листу него становника.

„Посматрачи су рекли да су се кршења изборног процеса десила у срединама где посматрачи нису били Албанци, али је одговорност на косовским институцијама”, рекао је.

Курти је казао да је до тих појава дошло услед притиска званичног Београда да Српска листа добије 100 одсто гласова што је описао као последицу „недостатка самопоуздања”.

„Имате притисак и стравичне диктатуре не само у Европи и другде у свету које би се задовољиле са 80 одсто, а ови су желели 100 одсто. Али не кривим ја Српску листу, они пребацују притисак који сами доживљавају, односно притисак Београда на Српску листу се пребацује на притисак на српско становништво на Косову”, истакао је он.

Одговарајући на питање зашто елиминише Српску листу, Курти је рекао да „Београд плаћа за послушност” и да косовске институције са међународном заједницом морају да прекину могућност да Београд врши притисак на Србе на Косову.

„Немам ништа против Срба. Проблем са Српском листом није то што је средство Београда, већ што је средство”, оценио је он.

Курти је навео да очекује да ће мандат за формирање косовске владе добити овог месеца, и да ће имати 15 дана за формирање коалиције с Демократским савезом Косова.

„До сада смо усагласили око 80 одсто планова и програма, после тога иде подела ресора министарстава, а тежимо томе да имамо 12 министарстава, само по два заменика министара, и најмање 30 одсто жена”, рекао је Курти.

Број прегледа:
hit counters free

Новости