8/7/2020 22:36
Online Counter

Припадници полиције држе контролу над ситуацијом на неколико пунктова у ужем центру Београда, на ширем простору око Скупштине Србије, код Теразијског тунела, код Лондона и на почетку Булевара краља Александра, након што су „живом масом” потиснули демонстранте са простора испред скупштине, поставили кордоне и поставили оклопна кола преко саобраћајница у тим деловима града.

Око 21.45 сати тренутно је затишје, али је атмосфера напета, довољна је мала варница да опет ескалира, преноси Танјуг.

Групе демонстраната које стоје наспрам тих кордона чине веома млади људи, има доста девојака.

Пре тога, демонстранти су код скупштине бацали бакље, флаше на полицију, која их је затим рашчистила са тог простора.

Интервенисала је Хитна помоћ, пошто је у неколико стампеда било повређених.

Нешто пре пола девет демонстранти окупљени испред Скупштине Србије почели су да гађају жандармерију каменицама и флашама, а бачено је и неколико бакљи и топовских удара.

На самом Тргу Николе Пашића дошло је до већег сукоба између демонстраната и полиције, јавља Танјугов извештач.

Кордон полиције био је постављен испред улаза у Скупштину града на Тргу Николе Пашића 6, где су их на њих насрнули демонстранти, који су ломили испред себе жардињере, клупе и бацали ка полицији.

Полиција је кренула у „јуриш” на демонстранте, потискујући их живом силом, а маса демонстраната је затим кренула неконтролисано да се повлачи, па је један део отишао ка Теразијама и Хотелу Москва, а други део кроз пролаз Безистан.

Полиција је потиснула демонстранте, који се тренутно налазе на Теразијама, на потезу од Игуманове палате до Медија центра, преноси Танјуг.

Припадници Жандармерије, појачани полицијском коњицом, растерали су око 20.40 часова демонстранте са платоа испред Дома Народне скупштине у Београду.

Жандарми, међу којима има и оних са службеним псима, направили су кордон око зграде парламента а демонстранти су се повукли ка околним улицама.

Они гађају полицију бакљама а запаљено је и неколико контејнера.

Како је јавио репортер агенције Бета, Жандармерија је постројена и у Дечанској улици испред зграде Новости док је на степениште испред парламента пристигло и возило Хитне помоћи.

Колона оклопних хамвија је испред улаза у Скупштину, одакле креће у Дечанску улицу, преноси Бета.

Демонстранти су испред улаза у Скупштину склонили де металне ограде која их је одвајала од полиције и полицајце, али не покушавају да уђу у зграду.

Полицајци у бацили сузавац и подигли су штитове бранећи се од удараца предмета који долећу, а демонстранти их протискују према самом улазу у зграду, преноси Бета.

Како Танјуг преноси, у маси су гореле бакље, које су бацали на полицију, као и петарде, флаше, лименке...

И даље се чују пуцњи, а демонстранти се и даље налазе око скупштине и гађају полицајце, који само стоје поред степеништа.

Окупљени скандирају против власти, посебно против председника Србије Александра Вучића, а испред Скупштине је распоређена жандармерија.

После 19 часова је нападнут лидер Покрета слободних грађана Сергеј Трифуновић коме је повређена глава, а трочлана екипа Радио телевизије Србије је вређана, после чега се удаљила са платоа.

Протест је почео око 18 часова на платоу испред Филозофског факултета, на позив Савеза за Србију (СзС), а због „иживљавања власти над грађанима” и најављеног увођења полицијског часа у главном граду због раста броја инфицираних коронавирусом.

Са платоа су окупљени отишли испред Скупштине Србије где су из разних праваца дошли и други грађани који пристижу и даље, преноси Бета.

Онемогућен је саобраћај Тргом Николе Пашића, деловима улица Таковске и Кнеза Милоша, и Булеваром краља Александра до око Цркве Светог Марка.

Број прегледа:
hit counters free

Новости