1/5/2020 10:41
Online Counter

„У посљедње вријеме институције Републике Српске доживљавају бројна понижења и, што је посебно трагично, доживљавају их од члана Предсједништва БиХ из Републике Српске, господина Додика“, каже некадашњи српски члан Предсједништва БиХ и почасни предсједник ПДП-а Младен Иванић.

Иванић каже да је Додик почео злоупотребу институција када је на своју руку, без договора и консултација с било ким, донио одлуку о одобравању АНП-а, националног годишњег плана за чланство у НАТО.

„Ове злоупотребе дошле су до посебног изражаја током пандемије вируса корона.  Додик је преузео све улоге које би требале да имају институције Републике Српске. Он је предлагао и доносио одлуке о полицијском часу, био епидемиолог, предлагао мјере, предлагао куповину покретне болнице која никоме у свијету није послужила за рјешење проблема вируса корона, он је био човјек који је потпуно понизио улогу предсједника Републике Српске и предсједника Владе РС“, каже Иванић.

Он додаје да је власт у Републици Српској увела најтеже могуће мјере, које у многим земљама нису примјењиване, а док свуда у свијету пада број заражених, код нас расте:

„Када су били добри показатељи, Додик је сваки дан био на телевизији, а сада када су лоши нигдје га нема, а његови полтрони за све оптужују народ“.

Иванић сматра да је све то резултат огромне приватизације институција:

„Овај распад институција Српске најбоље се огледа у ономе што нам се сваки дан догађа – да људи који су изоловани не буду тестирани, да се здрави мијешају са болесним, да породичне фирме блиске власти набављају заштитну опрему за огрмне цијене, да се још увијек не зна шта су дугорочне економске мјере и у којем ће правцу Република Српска ићи“, наставља Иванић, додајући да је можда и највеће понижење била одлука да се цијели европски пут препусти институцијама БиХ.

„Додик је својом одлуком пристао на то да ниједна институција Републике Српске више не учествује у процесу евроинтеграција. Наравно да нама треба европски пут и наравно да смо сви за то , али вјеровати да ће се интеграције остварити са човјеком који понижава институције, Устав, на себе узима све одлуке је више него наивно. Знам да у то неће повјеровати ни кључни људи у Бриселу, а дубоко се надам да у овакву политику више неће вјеровати ни народ који види сав бесмисао преузимања свега у руке једног човјека који нема ни квалификације, ни знање, а немоћ у Сарајеву покушава да компензује јачајући своју личну улогу у РС“, закључујући:

„Мислим да би и Алија Изетбеговић био срећан да види ефекте једне такве политике којом се толико понижава Република Српска“.

Број прегледа:
hit counters free

Новости