19/8/2022 10:40
Online Counter

На друштвеним мрежама је објављен нови снимак заробљеног Хрвата коме у самопроглашеној Народној Републици Доњецк прети смртна казна.

На снимку Вјекослав Пребег говори о наводној плати коју је примао „као украјински плаћеник“. Каже да је његова плата као „плаћеника“ била око 350 евра, а да је на првој линији добио би бонус од 480 евра.

Рекао је и да је „Зеленски обећао много новца“, али да није примио плату од јануара.

Подсетимо, он се изјаснио пред судом у Доњецкој Народној Републици да није крив, а власти те самопроглашене републике под руским патронатом оптужују га да је као украјински плаћеник учествовао у рушењу власти. , а прети му и смртна казна.

„Он је навео да су његове дужности на бојном пољу биле ограничене на надгледање непријатељских положаја и да није учествовао у оружаним сукобима против руских снага. Последњи пут је пуцао пре почетка рата у Украјини, преносе руски медији који могли да прате суђење“, јавила је словеначка новинска агенција СТА.

Суд у отцепљеној украјинској области почео је 15. августа суђење Пребегу, Швеђанину Матијасу Густавсону и Британцима Џону Хардингу, Ендру Хилу и Дилану Хилију. Њих тројица су оптужени да су покушали да „насилно преузму власт или насилно задрже власт“ и да су „учествовали у војном сукобу или војним операцијама као плаћеници“, наводи руска Известија.

Они се суочавају са смртном казном, док је Хил оптужен само за ову другу, а Хили за „укључивање у регрутовање плаћеника за употребу у оружаним сукобима“.

Интерфакс преноси да ће следеће рочиште бити одржано у октобру. Руски медији објавили су снимке на којима се види да су оптужени у кавезу на суду. Хрватска је раније најоштрије осудила оптужницу Народне Републике Доњецк против нашег држављанина, заточеног у тој самопроглашеној републици.

Званични Загреб „одбацује оптужницу и не сматра је основаном и законитом јер је противна међународном праву и међународним конвенцијама о поступању са заробљеним цивилима и ратним заробљеницима“, саопштило је раније овог месеца Министарство спољних и европских послова.

У Зрињевцу су рекли да су у сталном контакту са украјинским властима и другим партнерима како би расветлили случај и ослободили Хрвата заробљеног у Украјини, као и да су у контакту са његовом породицом.

Број прегледа:
hit counters free

Новости