13/10/2022 16:01
Online Counter

Светосавска српска листа иницира да се на локалитету старог Немањиног града, изнад Скалина, ушћа Рибнице у Морачу, изгради још један саборни храм који ће спојити двије обале Мораче. Храм ће бити посвећен Светом Симеону Мироточивом, оцу Светога Саве.

Свети Симеон, народни Стефан Немања, оснивач је династије Немањићa која је владала српским земљама више од два вијека. Њему у част, као древном Подгоричанину, сваке године, 26. фебруара, организује се литија у нашем главном граду, благословом Митрополије црногорско – прирморске Српске православне цркве.

Стефан Немања био је владар српског народа, поријеклом са ових простора, ујединитељ српских земаља, творац независне и велике српске државе, бранитељ Православља, прогонитељ римокатоличке и сваке друге јереси.

Заједно са сином Светим Савом, обновио је манастир Хиландар, који су Немањићи добили на дар од византијског цара.

Зрно грожђа, са лозе из Хиландара, уз пост и молитве Светом Симеону, помаже нероткињама да добију потомство.

Свети Сава је пренио мошти Светога Симеона Мироточивог 1208. године у Рашку, у манастир Студеницу, да би над њима измирио браћу Стефана и Вукана који су се борили за власт.

СВЕТОСАВСКА предлаже да нови саборни храм у Подгорици буде, не мањих габарита од храма Христовог васкрсења, те да, као такав, са друге стране Мораче, идентитетски обиљежи још један дио главног града Црне Горе.

Два ока на лицу наше најљепше Подгорице!

Радуле – Раде Бојовић, одборнички кандидат и потпредсједник Градског одбора СВЕТОСАВСКЕ у Подгорици

Подгорица, 13. октобар 2022.

Број прегледа:
hit counters free

Новости