8/3/2020 15:50
Online Counter

Након литургије коју је у храму Светог Василија Острошког служио епископ будимљанско-никшички Јоаникије, улицама Никшића прошла је литија којој је присусутвовало десетине хиљада грађана.

Јоаникије је на градском тргу казао да су народ и црква прије више од два мјесеца почели борбу за вјеру, против дискриминације, неправде и понижења којима су изложени од власти.

"Боримо се као црква Божија, снажимо се нашим заједништвом. Превазишли смо све ситне људске подјеле, у овој борби смо сви једно, од старца, младића, дјевојке и дјетета. Власт нас је изложила великом понижењу. Хтјела је да нас прикује на крст мислећи да ће тако да нас понизи, уништи, а нама је крст слава, има силу Васкрсења. Kрст часни нас је сабрао да се заједнно боримо за нашу вјеру", казао је Јоаникије.

Према његовим ријечима свих ових вечери у Црној Гори се пјева историја, а литије су продужетак Његошевих скупштина из "Горског вијенца".

"Kажу да смо се ставили изнад државе, а ми се боримо против дискриминације и неправде. Не тражимо ништа више него што је Црна Гора дала права Римокатоличкој цркви у Црној Гори и другим вјерама. Нећемо ништа више, а ни ништа мање. То није против државе, већ се боримо да  се наша држава утемељи на правном поретку, да буде држава правде, мира, љубави и слободе. Хоћемо да држава буде наш дом, за све, да сви будемо слободни и равноправни, а нема слободе гдје нема слободе вјере", поручио је Јоаникије.

Поручио је да власт принудити цркву да се пријављује као новооснована религија, већ хоће да имају признање од државе као историјска религија која је у темељима Црне Горе.

"Нећемо дозволити никаквој  власти да нам брише историју, да удара на нашу част, светиње и на наше памћење. Не рушимо државу, него је градимо", нагласио је Јоанкије истичући да, ако су се за свете иконе борили преко 120 година и побиједили, ни ми сада нећемо одустати.

Број прегледа:
hit counters free

Новости