26/10/2019 20:47
Online Counter

Мој отац Васил Петрович Миронов и деда били би пресрећни да знају да сам снимила серију у којој глумим руску царицу Катарину, каже оскаровка Хелен Мирен

Чувена глумица Хелен Мирен рођена је као Јелена Лидија Васиљевна Миронова 26. јула 1945. године у Великој Британији. Њен деда по оцу био је генерал у царској војсци и руски дипломата који је после Октобарске револуције успео да пребегне у Енглеску. Још од најмлађих дана ова светска суперзвезда уживала је да забавља рођаке и пријатеље породице у Западном Лондону, прецизније Чизвику у којем је живела. Иако родитељи нису претерано уживали у њеним представама, били су свесни да је рођена глумица. Веома млада постала је члан „Ројал Шекспира” и играла Јулију и Леди Магбет. Године 1970. остварила је запажену улогу у филму „Сан летње ноћи”, а касније су се низали наслови: „2010”, „Рајски посао”, „Обала комараца”, „Кувар, лопов, његова жена и њен љубавник”, „Црвени краљ, бели витез”, „Главни осумњичени”… За улогу у „Лудилу краља Џорџа” номинована је за Оскара, као и касније за лик госпође Вилсон у остварењу „Голсфорд парк”. У филму „Девојка са календара” показала је да уме одлично да игра… У годинама које су уследиле постало је јасно да Хелен Мирен и публика уживају у њеним тумачењима улога краљица: 2005. било је то у филму „Елизабета Прва”, а потом и у „Краљици” у којој је глумила Елизабету Другу и освојила свог првог Оскара. Одличне критике добила је и за филмове „Национално благо: књига тајни” и „Срце од мастила”, комедијама „Ранч љубави” и „Бура”. Године 2012. глумила је у биографском филму „Хичкок”. И даље снима несмањеним темпом: последњих година глумила је у „Скривеној лепоти” (2016), „Пакленим улицама 8: судбина паклених” (2017), „Путовању живота” (2017), „Винчестеру” (2018), филмовима „Берлин, волим те” (2018), „Ани” и „The Good Liar” (2019). Њена три најновија филма су у фази постпродукције.

Хелен Мирен је током 55 година каријере као глумица, редитељ и продуцент снимила 66 филмова, више од 30 пута је награђена, а и даље љубитељима седме уметности обећава нова изненађења. За читаоце ТВ Ревије нашла сам се са овом уметницом у хотелу у Вест Холивуду да разговарамо о њеној улози у мини-серији, историјској драми „Катарина Велика” у којој заједно са Џејсоном Кларком дочарава два значајна имена руске и светске историјске и политичке сцене – царицу Катарину и њеног миљеника и љубавника грофа Григорија Потемкина.

– Одувек ме је интересовала историја, посебно раздобље седамнаестог и осамнаестог века јер су се тада дешавале нагле промене, поготову у Европи. Енглеска је тада изгубила колоније у Америци и мењала монархију, створени су зачеци Сједињених Америчких Држава. У Француској се догодила буржоаска револуција, на историјску сцену је ступио генерал Наполеон Бонапарта... Руска царица Катарина Велика била је политички врло амбициозна и интелигентна, непопустљива, а истовремено сексуална као нека савремена жена. И до краја живота лудо заљубљена у војсковођу Потемкина мада је у њеном животу било и других мушкараца….

Већ у самом почетку ове телевизијске серије гледаоци могу да осете љубав Хелен Мирен према Русији и дубоку повезаност са том земљом. Рекла ми је: –После толико година пружила ми се прилика да као полу Рускиња а полу Енглескиња желим да у земљи свог рођења покажем оно што сам поносно у себи носила седамдесет и пет година. Мој отац и мој деда били би пресрећни да знају да сам снимила ову сери ју. И не само на то што у њој глумим – него због тога што се поносим својим руским пореклом.

На питање да ли је бринула о томе како ће њени обожаваоци реаговати на љубавне сцене, Хелен Мирен је дала одговор:

– О свему томе писац сценарија Џејсон Кларк и ја смо добро промислили. И заједнички одлучили да је то важно за причу о једној великој монархији.

Последње минуте разговора са Хелен Мирен искористили смо за питање о томе како би она укратко описала свој доживљај велике руске царице Катарине. Са осмехом је одговорила: Катарина је била једна од најмоћнијих, али и најженственијих и најромантичнијих жена у историји света!

Photo Mirror

Извор: Политика

Број прегледа:
hit counters free

Новости