19/7/2019 23:22
Online Counter

Премијер такозваног Kосова Рамуш Харадинај поднео је оставку.

Рамуш Харадинај је рекао да је добио позив за саслушање у Хагу у својству осумњиченог и да овим чином жели да "одвоји функцију премијера од Рамуша Храдинаја".

- У Хаг не иде премијер, него Рамуш Харадинај - рекао је он.

Харадинај је рекао да су чланови његовог кабинета први које је обавестио о оставци, те да ће о томе званично обавестити и све релевантне институције.

- Моја оставка је неопозива - рекао је он.

Харадинај је рекао да одгoворност сада прелази на председника Хашима Тачија који треба да почне консултације и одреди датум ванредних парламентарних избора.

- Ја нисам оптужен, већ сам позван на саслушање - рекао је Харадинај, који сматра да не заслужује овакву реалност.

- Подносим неопозиву оставку на положај премијера Републике Kосово и желим да вам захвалим на вашем поверењу и подршци. Разлог за ову одлуку је да сам позван да се појавим на саслушању из специјализованих хашких комора као осумњичени. Владе и власт су међусобно замењиве, ми живимо у демократији, част премијера и државе мора бити очувана и ја никада нећу поклекнути. У Хаг идем као Рамуш Харадинај - пренела је приштинска Бота сот.

Лист подсећа да је ово други пут да Харадинај подноси оставку на премијерску функцију као осумњичени за ратне злочине.

Први пут је оставку поднео на место премијера након што је од Хашког суда 2005. оптужен за ратне злочине над неалбанцима и цивилима.

Специјални суд је формиран ради утврђивања злочина које су током последњих сукоба на KиМ починили припадници такозване ОВK над Србима и над осталим припадницима мањина и над нелојалним Албанцима.

Број прегледа:
hit counters free

Новости