30/11/2019 17:09
Online Counter

Након бурне седнице Главног одбора Демократске странке која је одржана данас и коју је напустио један број незадовољних чланова, распуштена је омладина ове странке, сазнаје "Блиц".

То се десило у поподневним сатима на хитној седници Председништва странке, а разлог томе је "непослушност".

Раније данас, како "Блиц" сазнаје, на седници Главног одбора руководство странке није прихватило сугестије дела чланства да се разговара о стварима које нису данас биле на дневном реду, што је изазвало револт код појединаца, од којих су неки одлучили да напусте скуп.

- Део чланства је тражио да се разговара о страначким финансијама, ситуацији у странци и уједнињењу ДС, СДС и Заједно за Србију, али ништа од тога није прихваћено. Уместо тога, разговарало се о оснивању некаквих одбора и клубова - прича извор "Блица" са седнице ГО ДС.

Састанак су, између осталих, напустили посланици Балша Божовић, Радослав Милојичић, Александра Јерков, некадашњи министар Слободан Милосављевић, глумац Бранислав Лечић.

Такође, како "Блиц" сазнаје, са састанка је изашла и шефица информативне службе странке Биљана Максимовић, која је такође чланица Главног одбора, и која је одмах по изласку из сале добила отказ и то СМС поруком.

Извор "Блица" наводи да велики део оних који су данас требали да буду присутни на састанку нису били ту, али да је на њему било више од 60 повереника који представљају одборе, и које је директно именовало руководство странке.

- Имали смо ситуацију да један повереник представља чак девет одбора, да један човек гласа уместо деветоро људи - објашњава извор "Блица", наводећи да је био проблематичан и кворум.

Такође, како каже, о финансијама ДС говорио је, између осталих, и први човек Заједно за Србију Небојша Зеленовић, "који притом није члан ДС".

То је потврдио и Бранислав Лечић, који је по изласку са састанка рекао да руководство сада нема кворум за одлучивање. Он је потврдио да је тражио реч, али да је није добио, што се први пут догодило у ДС и оценио да ДС одлази од своје суштине.

- Мислим да ће ово оставити озбиљне последице на функционисање ДС зато што је немогуће да из ДС нестане демократије, јер оног тренутка када се то деси, мислим да смо попуно поражени у целој земљи - истакао је Лечић.

На питање како коментарише обраћање Небојше Зеленовића, који није члан ДС, Лечић је рекао да би то имало смисла да је дошло до уједнињења ДС, али сада са позиције шефа друге политичке странке да расправља и утиче на политику, уређење и финансије ДС није примерено.

Kако је рекао, то је само један од разлога због којих су чланови ГО напустили седницу, а реч је о незадовољсту генерално зато што се демократија у ДС укида.

Лечић, иначе није добио реч на састанку, али јесте Зеленовић који је похвалио рад актуелног председника ДС Зорана Лутовца. Kако преноси Тањуг, на то је реплицирао Балша Божовић, рекавши да им "лекције држи неко чији је председник Драган Ђилас опљачкао ДС за пет милиона евра, а сада долазе да управљају том странком".

Посланик Милојичић је затражио утврђивање кворума и рекао да је "Ђилас обарајући Тадића тражио да се јавном прозивком утврђује кворум".

- Пад кворума би значио расписивање ванредне скупштине на којој би изгубио Лутовац и донела се одлука о изласку на изборе. Због тога Ђилас на силу без кворума тренутно држи Главни одбор Демократске странке - навео је он.

За разлику од неких демократа, на састанку је говорио Небојша Зеленовић који је рекао да даје пуну подршку председнику странке Зорану Лутовцу и његовој храбрости да се избори са проблемима у којима се нашла ДС, и додао да је дошао тренутак за процес уједињења и да верује да без јаке и снажне ДС нема ни јаке и снажне Србије.

Члановима ГО обратио се и председник ДС Зоран Лутовац који је рекао да ако ДС жели да врати поверење грађана мора да почива на солидарности, а не на сплеткарењу, те да морају да отворе простор онима који су посвећени странци, а не онима који калкулишу и мешетаре.

Kао други корак у враћању поверења у ДС Лутовац је навео да ДС мора да покаже да је странка која враћа своје дугове и да ће покушати да добије поверење грађана да се ДС финансира самостално и да не зависи ни од тајкуна, ни од буџета, како би доносила исправне одлуке.

Он је предложио да се формира Одбор за финансијско управљање и контролу, који би се бавио финансијама, а чинили би га угледни чланови.

Број прегледа:
hit counters free

Новости