19/12/2019 7:43
Online Counter

Неколико хиљада каталонских сепаратиста окупило се синоћ у близини стадиона Ноу Камп неколико сати уочи одигравања утакмице између фудбалских клубова Барселона и Реал Мадрид, блокирајући оближњу авенију упркос присуству јаких полицијских снага.

Демонстранти су узвикивали "независност" и "ослободите политичке затворенике" и ометали саобраћај, преноси РТЕ.

Утакмица два највећа шпанска ривала, позната као Ел Класико требало је да буде одиграна још пре два месеца, али је одложена из безбедносних разлога због нереда након одлуке Врховног суда Шпаније да осуди девет лидера каталонских сепаратиста на казне до 134 година затвора.

Протест је организовала тајанствена каталонска група Демократски цунами, која је организовала и демонстрације широм Каталоније после одлуке Врховног суда.

Та група тврди да се залаже за мирну грађанску непослушност, а да јој је главни циљ да се Шпанија натера да преговара о праву Каталоније на самоопредељење, као и да издејствује слободу за сепаратисте који су у затвору.

Многи демонстранти су носили натписе "Шпанијо, седи и разговарај", а организација је на Твитеру најавила да ће поделити 100.000 таквих транспарената онима који буду гледали утакмицу са трибина.

Како извештавају шпански медији, група од 30 навијача Барселоне "Боисос Нојс", сукобила се са каталонским сепаратистима.

"Напустите наш комшилук, фашисти", викали су демонстранти пре него што су полетеле боце.

Власти су на улицу извеле 3.000 припадника полиције и приватних фирми за одржавање безбедности како меч не би био ометан, а влада у Мадриду послала је око 500 додатних припадника јединица за сузбијање нереда, пренео је Танјуг.

Утакмица је завршена без голова.

Photo AP

Број прегледа:
hit counters free

Новости