14/6/2020 10:24
Online Counter

Пише: Срђан Шкоро

Мој син је поштен и пристојан младић. Kрив је само зато што је мој син, објаснио је председник Вучић јавности Србије зашто се његов син стално налази на сликама са људима из криминалног миљеа, најчешће суђеним или осуђеним за тешка кривична дела. Уместо да се као и сваки отац забрине или запита шта ће његов син, тако пристојан и поштен са поменутим особама, и то покуша некако да реши у оквиру своје породице, Вучић је осуо паљбу по свима који се уопште усуде да се запитају како је могуће да његов Данило уопште долази јавно у додир са таквим ликовима. „До њих, неодговорних и непристојних, никада нико није деци политичара цртао мету на челу. Нападајући ми дете, довели су ме у угао из којег више немам где. Борићу се свом снагом и победићу све њихове лажи. Обећавам им то!”, навео је, између осталог председник Вучић.

Исти принцип имао је и бивши председник Србије, Слободан Милошевић кад су га питали о пословима, бахаћењу и дружењу са проблематичним особама његовог сина Марка. Његова изјава како је син Марко стекао иметак поштено носећи гајбице од пива ушла је у легенду и постала синоним за све оне који су се брзо и нелегално обогатили у Србији. Бамбиленд, Мадона, парфимерије, фри шопови, трговина дуваном, силеџијство са пребијањем људи и неистомишљеника, употреба моторне тестере, вожња недозвољеном брзином и лупање разних скупоцених аутомобила, затварање ауто пута да “дете” вежба, био је само делић делатности којима се некада, за време највеће инфлације у историји човечанства, бавио поштени и вредни краљевић Марко, наследник породице Милошевић. Све се завршило његовим бекством у Москву, где и данас троши муком зарађено од ношења гајбица по Србији. Никада није одговарао за све што је чинио, још мање за оно зашта је оптуживан.

Шта повезује Марка и Данила, осим што су обојица синови председника Србије који управљају овом земљом готово истоветно - газећи сва демократска начела и људска права. Пре свега, негирање родитеља да са њима постоји било какав проблем и покушај минимизирања сваке њихове могуће кривице. Прво да су у питању недужна деца, а реч је и онда и сада о више него пунолетним особама, потом да вредно и поштено раде и зарађују, трудећи се и учећи. Суштински принцип је остао исти. Школа им никако није ишла. Некад су идоли били Вуја и Дадиља, данас Мутави и Рошави. То нису могли никако прикрити ни свемоћни Слоба, ни свемоћни Аца.

Разлика је у томе што су пријатељи породице Милошевић кришом завршавали све послове за и око Марка, и о томе никада нису давали изјаве у јавности, док се Вучићеви пријатељи и саборци на дневном нивоу утркују да узму у заштиту Данила нападајући и оптужујући сваког, па чак и оне који немају никакве везе са његовим “другарима” и потребом да се у јавности појављују заједно.

Можда су најилустративнија два примера, актуелне премијерке Ане Брнабић и актуелног министра финансија, лажног доктора Синише Малог, који се, како сада ствари стоје, преко бриге о Данилу заправо боре за место премијера у будућој влади, правећи се како Недимовић не постоји. Тако Мали у наступу нападног додворавања Вучићима каже: “Драган Ђилас директно преко својих пропагадних гласила наставља да води најпрљавију политичку кампању против деце председника Србије Александра Вучића. Такву политичку стоку и барабу никада нисмо имали прилику да видимо у политици. Без имало срама и стида напада сина председника Вучића, јер је гледао утакмицу и то на јавном месту, у једној од најпрометнијих улица у Београду. Срамотан, безобразан и бестидан покушај да се некоме уништи породица! Бедниче бедни, да имаш имало осећаја за срамоту, знао би да се то не ради, не напада се нечије дете, породица, не црта се детету мета на чело.Ти си једна срамота не само наше политичке сцене, него и ове пристојне државе, овог друштва, које не трпи такве барабе као што си ти! Знаш да кукаш и јаучеш кад се ради о теби, а кад се ради о туђој деци, ту је све дозвољено, ту не знаш за границе. Прави пример политичке стоке, то си ти. Такве Србија не памти. Обуздај своје болесне пориве за влашћу, јер се по оваквим лудачким поступцима види да си потпуно изгубио додир са реалношћу. Срами се, бедо од човека!”

Тешко да би ико могао да поверује да министар финансија у једној земљи овако говори и поручује. Но, зато је ту премијерка Брнабић да вас додатно увери да је управо овакво понашање пристојно и једино шта она признаје. Најпре је поручила листу “Данас” због њихове насловне стране – “Ви сте блато против кога кажете да се борите“, а онда додала: “Не знам, немам идеју заиста, нисам сигурна да би негде у другом делу света било дозвољено да тек тако неко дође и фотографише децу председника републике и мислим да је то недопустиво, сад ово остало рећи ће и Министарство и независне институције. Ја мислим да то да ви малтретирате младића од 22 године, да човек ништа не уради, да изађе у центар града да седи у кафићу и гледа утакмицу, и да њега нон стоп неко малтретира, фотографише, снима, и вама је то прихватљиво. Ја не бих волела да живим у таквој Србији. Али вама је прихватљиво да се малтретира било ко са ким се ви не слажете. У овом тренутку Данило Вучић уопште није тема, тема је Александар Вучић”.

На констатацију новинара Н1 да је тема Александар Видојевић звани Аца Рошави и питање да ли ће се распитати ко је особа која је била у друштву председниковог сина, Брнабићка одговара бахато и непримерено – Нећу!

Права слика напредњачке Србије. Можда је Данило Вучић вредно учећи трговачки занат, узео само погрешну књигу из историје где су јањичари представљени као нешто веома позитивно у српској историји, па је и сам поверовао да ће дружећи се са актуелним Јањичарима и сам постати део боље и напредније Србије. Да су му тата и његови пријатељи из власти препоручили Десанку Максимовић и њене стихове, уместо што је избацују из потребне лектире, можда би много тога деловало другачије. Јер, Десанка у својој (не)објављеној песми о ропству подучава и упозорава:

Некад смо сви знали јасно,

од најнеписменијег сељака

па до господе и деце њине,

шта је родољубиво и часно,

и шта треба да чине

потомци негдањих јунака.

Не могу да познам народ

чије су певали врлине

песници од Бранка до сада.

Српско стадо мало

све до последњег руна

разбило се и ошугало…

Аутор је новинар

Direktno.rs

Број прегледа:
hit counters free

Новости