28/10/2019 7:45
Online Counter

Устав СПЦ је прекршен безброј пута и то само под изговором: Мораш да слушаш, јер ако ниси покоран слуга морам да те склоним. Безакоње на дјелу је ту - каже владика Григорије, епископ диселдорфски и цијеле Њемачке

Он је у емисији ''Утисак недеље'' казао да подржава протесте против власти у Србији.

Поред Григорија, гости најновијег издања ''Утиска недеље'' били су још уредник "Недељника" Вељко Лалић и Вукашин Милићевић, доцент на Богословском факултету. Григорије је у емисији Оље Бећковић на телевизији ''Нова С'' промовисао и своју књигу "Гледајмо се у очи".

- Још увијек вјерујем у гледање у очи, нарочито стојећи испред неке иконе, тада сам посматран. Бавећи се теологијом, заиста сазнајем да очи другога јесу огледало у којем се огледам и у тим очима стоје и очи другога са великим Д. Ово је истоветно и са ријечима које изговарамо, заиста је важна свака изговорена ријеч. Изговорене ријечи су само оно што је у нашем срцу, језик је ризничар, а добар човјек из ризнице износи добро, а зао из ризнице износи зло. Многи примјећују да и данас можемо и из очију видети злобу и мржњу. Свака ријеч изграђује и нас и онога коме упућујемо, као и што може да рани и убије - каже Григорије и наглашава:

- Ово је последица нашег држања очију затворених и нашег пуштања да се лаж расцвјета. Лаж је само почетак, завршетак је насиље. Имамо ону: "ко лаже тај краде, ко краде тај убија". Kад је почело да се толико лаже и кад је престало да се говори "дај не лажи? Или престани да лажеш"? Схватио сам да је то у исто вријеме када су тројица почели да туку једног, кад више није било равноправне борбе. И кад је почело да се збива да човјека на земљи шутирају ногама. Тај на земљи је преварен, слаган. Ово сада је последица и врхунац тог нашег неодговорног затварања очију, ми смо затворили очи да бисмо побјегли од одговорности. Мислим на ову власт! Људи виде да неко лаже, чини насиље, и виде да је ситуација страшна. Ево примјера: Ја сам прошлог Ускрса позван, били су протести, и ја сам подржао протесте. И одмах сам добио "ти се стављаш на страну. ". Не, тај протест је настао зато што је човјек ударен штанглом у потиљак. И зато су морали протести. А људи су врло брзо заборавили што су на протестима. Ово је неодговорно понашање у самом почетку, кад су лагали, што нисмо рекли ''немој да лажеш''. А против насиља морамо на најмудрији могући начин и протестујући.

Григорије је говорио и о ордену Светог Саве који је недавно од Српске православне цркве добио Александар Вучић:

- Јавни сусрети цркве и државе нису имали ништа суштинског, све је била фасада. Вјенчање, крунисање, ордење је постало важније од осам вјекова трајања цркве. А то говори о једној страни: Ми смо дошли у фазу кад нико не смије бити различит, другачији, што је нешто сасвим супротно свијету. Сваки човјек је различит и то не смијемо потирати. Kо хоће да покрије то својом личношћу он нас у ствари дијели. Немојте да уносимо подјеле. Не смијеш имати другачије мишљење? Kада су дошли у мају Вучић и Додик на састанак, он је причао све оно што сваки дан прича на телевизији. И онда нека мала примједба потпуно све искључује из коловоза, воз испада. Неко је рекао нешто што није у сагласности са неким. Амфилохије каже "имамо своје мишљење". И онда је уследио принцип по ком не смијеш бити другачији, а то је страшно опасно и све нас ставља "као петорица су била против мене". Kо си ти, па свако јутро ћу да устенем и пред огледалом ћу да кажем ''не слажем се с тобом''. Свако треба да каже ујутру ја сам ја, ''хоћу да будем човјек, личност, а не слуга, поданик''. Људи, ослободите се страха.

О кршењу Устава СПЦ

- Овде немамао само рушење аутономије једне личности, већ и рушење сваког закона, правила, устава. Живимо у уставном хаосу. Устав СПЦ је прекршен безброј пута и то само под изговором: Мораш да слушаш, јер ако ниси покоран слуга морам да те склоним. Безакоње на дјелу је ту.

О владици Максиму

- Владика Максим је редовни професор, говори пет језика, сам кува, сам живи, нема страсти, дворове, палате, и као ретко ко извршава све обавезе. И одједном је проблем Максим, ми смо проблем јер хоћемо да будемо слободни. И позивамо на слободу сваке личности. Не тврдећи да је наше мишљење апсолутно тачно, само тражимо различитост. Прелива се менталитет, воде главну улогу људи који не могу да поднесу да мислимо другачије - нагласио је Григорије.

О страху

- Немам страх, морамо да разговарамо са људима, да их ослобађамо. Најважније је да буду слободни и да гледају један другог, да се пазимо, а не да се газимо. И то треба да ради црква. Слобода нема никакву алтернативу, мораш бити слободан да би био човјек.

О Оливеру Ивановићу

- Текст да отворимо очи сам написао три дана пред убиство Оливера Ивановића. Тјерају нас да држимо још затворене очи јер пролазе камиони са оружјем, цигаретама, дрогом, нема граница, и то траје годинама. Долазио је једном Небојша Човић код мене, напао сам их због шверца, док се народ пати. Јован Дучић је рекао "подличе се пазар свршити у мраку", народ служи за поткусуривање а он то не жели. Оливер је хтио помирење, да живи са Албанцима, позивао је да отворимо очи, да водимо бригу о Албанцима, и убијен је с леђа. Убијен је човјек који је имао улогу лава који штити тај народ. Убијен је да би хијене појеле све што може да се поједе.

О изборима на Космету

- Нисам слеп. Хвалити се у 21. веку са преко 90 одсто гласова је најблаже речено глупост и срамота. Тако ја разговарам с оним који ми каже да отворим очи. Kод мене у Љубињу један кад је рекао другом: "На који начин сте дошли до 96 одсто гласова", добио је одговор: "Нисмо добили, купили смо". Е, ту је крај демократије, и то више нема везе са било чим. Треба бити глуп па се хвалити тим резултатом.

О ''узбуњивачима''

- Kад год дођем овде видим жеђ за добром. Kо жели књигу, не жели насиље. И ко жели да чује ријеч, не жели зло. Овдје, видим, народ жели добро. Пазите на своју савјест, било да сте професор, љекар, апотекар, радник, полицајац, новинар, владика, важнија је од свега. Постоји слепоћа, нико никог не види, мораш да будеш човјек да гледаш кад неко други страда, а не само ти. Глупост је дефект људскости, а не интелекта. Е тај судија Мајић је човјек, води се харанга против човјека и то нам не да да успоставимо правну државу. Он је имао савјести и зато страда. Узбуњивач Обрадовић је у кућном притвоту и морамо да га бранимо свим својим бићем. Патријарх Павле је рекао: За човјека који не вјерује у Бога не можемо са сигурношћу рећи да је будала, а онај ко вјерује у свашта, за њега то можемо рећи са сигурношћу.

Број прегледа:
hit counters free

Новости