16/11/2019 7:36
Online Counter

Амбасадор Ричард Гренел, изасланик америчког председника Доналда Трампа за разговоре Београда и Приштине, поздравио је иницијативу "балканског Шенгена", истичући да би иницијатива могла да буде успешна ако укључе сви из региона, па и Kосово.

"Поздрављамо иницијативу за 'мини-Шенген' Западног Балкана као начин да се покрене слободно кретање људи и робе. Верујемо да ова иницијатива, да би била била успешна, мора да укључи све у региону, укључујући Владу Kосова. Трампова администрација усмерена је на помоћ читавом региону у стварању економских прилика и радних места за младе", наводи се у саопштењу америчке амбасаде у Берлину.

Заједничка иницијатива лидера три балканске земље, Албаније, Србије и Северне Македоније за "балкански Шенген", подстакла је реакције и сукобе на релацији Приштина и Тирана, преноси KosovoOnline.

Одржан је састанак у Охриду, након првог сусрета 10. октобра у Новом Саду, на који су такође позвани Kосово, Црна Гора и Босна и Херцеговина.

Kосово је одбило учешће, описујући иницијативу као покушај новог стварања Југославије, док је Црна Гора била удржана.

Kосовски председник Хашим Тачи, рекао је да Kосово не жели да евро-атлантску будућност замени ниједном регионалном иницијативом.

Лидер Покрета Самоопредељење Аљбин Kурти, кандидат за косовског премијера, изјавио је да је учињена грешка у корацима у вези с регионалном иницијативом за слободно кретање људи и робе, јер је Албанија морала да сачека формирање нове Владе Kосова пре било које регионалне иницијативе.

Албански премијер Еди Рама критиковао је Kосово због самоизолације, наглашавајући да иницијатива има за циљ само слободно кретање људи широм Западног Балкана.

Тањуг

Број прегледа:
hit counters free

Новости