18/6/2021 14:00
Online Counter

Србија се од данас и званично налази на листи земља за које се укидају рестрикције на путовање у ЕУ.

Одлука Савета ЕУ односи се на дозволу за улазак преко граница Уније, али здравствене мере и даље остају, напомињу у Бриселу.

„Савет ЕУ позива земље чланице да од 18. јуна 2021. године постепено укину рестрикције на спољним границама за становнике Албаније, Аустралије, Израела, Јапана, Либана, Новог Зеланда, Северне Македоније, Руанде, Сингапура, Србије, Јуже Кореје, Тајланда и САД, укључујући и Кину под условом реципроцитета“, наводи се у саопштењу Савета.

У Европској комисији кажу да је у проширење листе безбедних трећих земља питању добродошла вест која говори о бољој епидемиолошка ситуацији у све више држава и региона.

У Комисији напомињу да се ова препорука Савета ЕУ односи на дозволу за улазак преко граница ЕУ, али да здравствене мере и даље остају.

„То значи да грађанима који долазе из ових земаља треба омогућити улазак без обзира да ли су вакцинисани или не или имају или немају битан разлог за путовање. Истовремено препорука подразумева да земље чланице могу тражити ПЦР тест за путнике, укључујући и даље мере као што су тестирање по доласку или карантин“, прецизирао је портпарол Комисије, Аделбер Јанз.

Он додаје да је на земљама чланицама да саме одреде које ће мере спроводити, базирано на епидемиолошкој ситуацији.

У Савету ЕУ напомињу да ће се листа безбедних трећих земља ажурирати сваке две недеље, пренео је Танјуг.

Број прегледа:
hit counters free

Новости