10/11/2019 13:05
Online Counter

Пошто је јуче одјекнула вест да су београдски глумци направили скандал у Невесињу, када су, како су тврдили организатори, одбили да учествују у свечаној академији која се одржава на Митровдан, а којом се славе битке деведесетих, а глумци то демантовали, успели смо да добијемо коментар и начелника општине Невесиње Миленка Авдаловића.

Подсетимо, глумци Дејан Луткић и Војин Ћетковић требало је да учествују у свечаној академији, Луткић као водитељ, Ћетковић је требало да рецитује. Глумци су тада тражили уклањање спорног паноа, али су они то демантовали објаснивши притом да су само подржали редитеља церемоније у његовој одлуци да се повуче из учешћа у догађају.

Према речима Миленка Авдаловића, пре неколико месеци договорено је да глумци Дејан Луткић и Војин Ћетковић буду гости Митровданске духовне академије у Невесињу. Тај дан слави се Дан општине Невесиње, а уједно је и слава борачке организације Републике Српске, али и сећање на битке из 1992. и 1994. године.

Луткић је требало да буде водитељ, а Ћетковић би рецитовао. Они су у Невесиње свратили после Мостара, наводи Авдаловић.

Рекао сам им да иду, да их моје очи више не виде

– Све је било договорено, међутим на пола сата пред почетак они кажу да им смета пано и кажу "Ми ово нећемо, покварићемо уметнички дојам". Војин је погледао у заставу и рекао "Испод овог, бре, не могу да наступим". То је било страшно за нас! Министар бораца из Владе Републике Српске је био изричит "ако се скида пано који ту сваки пут стоји, не присуствујем академији". Исто је рекао и председник Организације бораца. Ја сам им, и глумцима и режисеру, рекао да иду и да их моје очи више не виде! И нису добили по договорених 500 евра.  

– Они су остали испред још 15 минута, објашњава Авдаловић, мислећи да ће се организатори предомислити, да немају куд без њих, наводи. А Академија је и без њих била фантастична, међу истакнутим гостима био је и председник САНУ Владимир Kостић, каже Авдаловић.

Није био овде на прошлогодишњи Митровдан

– Војин Ћетковић, иначе, није примио повељу и неће је ни примити и није истина да је прошле године био овде за Митровдан. Није, каже Авдаловић.

– Толико потцењују наш народ овде. Ми нисмо пасли траву. Ми јесмо мали град, али знамо ко смо и шта смо и нећемо укаљати своју част, каже Авдаловић.

Народ у Невесињу је, иначе, шокиран понашањем глумаца из Београда. Пано који је њима засметао на Митровданској је академији сваке године.

Невесињци између себе коментаришу да су београдски глумци заправо добро плаћени кад гостују у Сарајеву и другим градовима федерације с представом ''Ноћ богова'', те да не желе да кваре односе с њима, па зато се одричу Републике Српске.

Иначе, на Митровдан 1992. и 1994. године су хрватске и муслиманске снаге кренуле у велику офанзиву на Невесиње, рушећи све пред собом. У Невесињу је тада било много избеглих Срба из Мостара, а многи од њих су већ били остали без члана породице. Да би се Невесиње одбранило, на оружје су се дигли и жене и старци, чак и малолетна деца. Много их је изгинуло. Митровдан се зато са посебним поштовањем обележава у Невесињу, јер је у две митровданске битке из 1992. и 1994. године одбрањено Невесиње и Херцеговина. Ове битке сматрају симболом одбране источне Херцеговине.

У Митровданској бици 1992. године погинула су 42 борца, а рањено их је 750. На Митровдан 1994. године погинула су 22 борца, док их је 140 рањено.

Прва Митровданска битка једна је од највећих у одбрамбено–отаџбинском рату, наводи Срна, јер је 3.500 припадника Невесињске бригаде победило пет пута јаче јединице састављене од Хрватске војске, Хрватског вијећа одбране и такозване Армије БиХ, које су са 15.000 војника, и праћене јаком артиљеријом, кренуле на Невесиње с циљем спајања са Дубровником и изласка на југословенску границу.

Живот за одбрану Републике Српске дало је 476 бораца Невесињске бригаде, сачињене од бораца из Невесиња и долине Неретве.

Извор: Телеграф

Број прегледа:
hit counters free

Новости